FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠIRI SE EPIDEMIJA BRUCELOZE U BOSNI I HERCEGOVINI

SARAJEVO,18. svibnja(Hina) - Stočna bolest bruceloza koja može bitiopasna i za ljude širi se na području Bosne i Hercegovine, upozoravajuu utorak sarajevski mediji.
SARAJEVO,18. svibnja(Hina) - Stočna bolest bruceloza koja može biti opasna i za ljude širi se na području Bosne i Hercegovine, upozoravaju u utorak sarajevski mediji.

Zarazna bolest od koje obolijevaju uglavnom ovce i koze pojavila se prošlog tjedna na području Banje Luke nakon čega je u bolnice smješteno više od stotinu ljudi, a proteklog vikenda prvi slučajevi zabilježeni su i na području Federacije Bosne i Hercegovine, u regiji Konjica.

Bolest su u Banju Luku donijela stada ovaca koje su pastiri napasali u neposrednoj blizini grada pa je stoga i broj oboljelih bio razmjerno velik.

Prema pisanju sarajevskog "Dnevnog avaza", u mostarsku bolnicu "Dr. Safet Mujić" protekle subote i nedjelje primljena su četiri stočara koji obitavaju na području Boračkog jezera.

Voditelj infektološkog odjela mostarske bolnice Nazif Derviškadić izjavio je kako je stanje zaraženih pacijenata za sada stabilno, no očekuje se kako će oni u bolnici morati provesti najmanje mjesec dana.

Općinske vlasti u Konjicu zbog pojave bruceloze uspostavile su krizni stožer koji ima zadaću utvrditi razmjere bolesti i načine borbe protiv njezina širenja.

Ravnatelj veterinarske stanice u Konjicu Kemo Habibija kazao je za sarajevsko "Oslobođenje" kako trenutačno stanje valja smatrati vrlo ozbiljnim, jer je analiza samo jednog stada s područja Boračkog jezera pokazala kako je čak 70 od 150 ovaca zaraženo.

Ravnatelj opće bolnice u Konjicu dr. Sead Buturović tražio je proglašavanje stanja epidemije zbog opasnosti daljnjeg širenja zaraze, no općinske su vlasti to odbile s obrazloženjem da se bruceloza može suzbiti samo akcijom koju bi koordinirale vlasti na razini cijele BiH.

Ovakve ocjene temeljene su i na činjenici kako je krajem prošlog tjedna na području planine Vlašić također registrirano nekoliko grla stoke zaražene ovom bolešću. Tamo za sada nema oboljelih među ljudima.

Voditelj Instituta za epizotiologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu dr. Tarik Bajrović situaciju u BiH smatra alarmantnom te upozorava kako je moguće dalje širenje ne samo bruceloze nego i tzv. Q-groznice.

Trenutačna vremenska situacija pogoduje širenju krpelja koji su i glavni prijenosnici bolesti među životinjama.

Glavni federalni veterinarski inspektor Sulejman Hašimbegović tvrdi pak kako se širenje bolesti na ljude može učinkovito spriječiti poduzmu li se elementarne mjere opreza.

Njegov je savjet izbjegavati sjedenje na travi kako bi se izbjegao kontakt s krpeljima dok je u ishrani dovoljno prokuhavati mlijeko koje je i glavni izvor prenošenja bolesti na ljude.

Bruceloza i Q-groznica u pravilu nisu smrtonosne bolesti za ljude, no mogu prouzročiti ozbiljne zdravstvene poteškoće i traže dugotrajno liječenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙