FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ODGONETNUTI I ANALIZIRANI KROMOSOMI 9 I 10

PARIZ, 26. svibnja 2004. (Hina) - Kromosimi 9 i 10 koji sadržavaju 95,odnosno 85, gena koje se povezuje s bolestima poput raka, dijabetesa,Alzheimerove bolesti i shizofernije, potpuno su odgonetnuti ianalizirani, piše britanski znanstveni časopis Nature u broju odčetvrtka.
PARIZ, 26. svibnja 2004. (Hina) - Kromosimi 9 i 10 koji sadržavaju 95, odnosno 85, gena koje se povezuje s bolestima poput raka, dijabetesa, Alzheimerove bolesti i shizofernije, potpuno su odgonetnuti i analizirani, piše britanski znanstveni časopis Nature u broju od četvrtka.

Među 95 gena koje se povezuje s bolestima na kromosomu 9 postoji gen koji potiskuje razvoj tumora CDKN21, a čije su mutacije ili izostanak povezani s nekim vrstama raka, posebice kože. Identificiran je i novi gen koji se povezuje s jednom neurodegenerativom bolesti sličnoj Huntingtonovoj bolesti.

Još tri gena smještena na kromosomu 9 kodiraju proteine koji imaju ulogu u određivanju spola u nekih vrsta.

U kromosomu 10 s bolestima je povezano 85 gena.

Taj kromosom sadrži više gena čije mutacije mogu dovesti do raznih boletsi, među kojima je rak grudi, prostate i mozga. Na kromosomu 10 nalaze se geni koji uzrokuju složene bolesti koje pogađaju metabolizam poput dijabetesa tipa 1 i koji dovode do psihičkih poremećaja poput shizofrenije ili izazivaju cerebralnu degeneraciju poput Alzheimerove bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙