FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČEO OFTALMOLOŠKI KONGRES U OPATIJI

OPATIJA,20. svibnja(Hina) - Četvrti kongres Hrvatskog oftalmološkogdruštva počeo je danasa u Opatiji, a na njemu sudjeluje oko 270 oftalmologa i drugih stručnjaka iz zemlje i inozemstva.
OPATIJA,20. svibnja(Hina) - Četvrti kongres Hrvatskog oftalmološkog društva počeo je danasa u Opatiji, a na njemu sudjeluje oko 270 oftalmologa i drugih stručnjaka iz zemlje i inozemstva.

Glavna je tema kongresa "Oko i sistemske bolesti oka", a, kako je istaknuto na skupu, Hrvatsko oftalmološko društvo odabralo je upravo tu temu jer je željelo upozoriti na čestu povezanost sistemskih bolesti i određenih patoloških stanja u oku, odnosno da se na oku kao "kroz prozor" mogu pratiti različite sistemske bolesti.

Naime, sistemske bolesti organizma često se manifestiraju promjenama na očima, pa oftalmolozi, nerijetko ukazuju na njihovo postojanje, ističu u Hrvatskom oftalmološkom društvu.

Uz domaće oftalmologe (na skupu sudjeluje oko 80 posto hrvatskih oftalmologa), o toj temi govorit će i stručnjaci iz BiH, Slovenije, Njemačke, Velike Britanije, Španjolske, Švicarske i Mađarske te stručnjaci iz drugih područja medicine - internisti, imunolozi i neurolozi.

U sklopu kongresa danas popodne prvi će put biti ostvaren telemedicinski prijenos nekoliko operacija oka iz operacijske dvorane Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice "Sestre Milosrdnice" u Zagrebu.

Moderni pristup operaciji katarakte prezentirat će pet liječnika - operatera iz zagrebačkih te pulske, šibenske i splitske bolnice.

Operacije oka istodobno će izravnim prijenosom biti predstavljene na 2. Hrvatskom kongresu telemedicine koji se održava u kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, a moći će se pratiti i na internetu, na adresi www.kbsm.hr.

Novost je na ovogodišnjem kongresu i simpozij o računalnim programima u oftalmologiji na kojemu će biti predstavljeni računalni programi za oftalmologiju kao prvi koraci ka informatizaciji te struke.

Pokrovitelj kongresa je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a sutra će ga u 10 sati svečano otvoriti primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Kongres završava 22. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙