FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NEKI SLOVENSKI VIKENDAŠI PLAĆALI SU HRVATSKOJ DRŽAVI POREZ ZA NELEGALNE OBJEKTE

ZAGREB,27. svibnja(Hina) - Slovenski ministar za okoliš i prostor JanezKopač predložio je u pismu hrvatskoj kolegici Marini MatulovićDropulić da i Hrvatska, po uzoru na Sloveniju, donese zakon kojim bise dodijelio "privremeni imunitet" vlasnicima nelegalno sagrađenihobjekata, pri čemu je posebno upozorio na problem slovenskih vikendicau Hrvatskoj, bilježi mariborska "Večer".
ZAGREB,27. svibnja(Hina) - Slovenski ministar za okoliš i prostor Janez Kopač predložio je u pismu hrvatskoj kolegici Marini Matulović Dropulić da i Hrvatska, po uzoru na Sloveniju, donese zakon kojim bi se dodijelio "privremeni imunitet" vlasnicima nelegalno sagrađenih objekata, pri čemu je posebno upozorio na problem slovenskih vikendica u Hrvatskoj, bilježi mariborska "Večer".

Ministar Kopač naveo je u pismu da su mnogi njihovi vlasnici za te svoje objekte "plaćali poreze, dobili kućne brojeve i upisali ih u gruntovnicu", ističe mariborski list.

Iako su znali da nemaju građevinsku dozvolu, nakon toliko godina korištenja postalo je nekako razumljivo samo po sebi da ti objekti "postoje i funkcioniraju", naveo je Kopač u svom pismu.

Po njegovoj je ocjeni riječ o "nasljeđu socijalizma", kada je i u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, sustav gradnje kuća bio temeljen na "polulegalnosti", pa bi to sada na određeni način trebalo riješiti, prenosi "Večer" mišljenje slovenskog ministra za okoliš i prostor.

Kopač je predstavio i rješenje po kojemu je Slovenija 1993. usvojila zakon popularno nazvan "zakon o nelegalnoj gradnji": u roku od godinu dana vlasnici objekata sagrađenih bez dozvole trebali su prijaviti svoje objekte i uplatiti novčani polog kao temelj eventualne buduće legalizacije, navodi list.

Legalizirani su međutim samo objekti koji su se uklapali u urbanističke planove, a veći dio njih još ni sada nema građevinsku dozvolu. Ministarstvo je više puta upozorilo vlasnike da sama uplata depozita nije jamstvo za legalizaciju, a posebno strogi kriteriji primijenjeni su za nelegalne gradnje na osjetljivim područjima poput obale i Triglavskog narodnog parka, istaknuo je ministar Kopač.

"Ne branim one koji su ilegalno gradili, ali ljudima najprije treba ponuditi mogućnosti, a ako ih ne iskoriste, sankcije se mogu odrediti kasnije", citira "Večer" napomenu ministra Kopača u pismu ministrici Matulović-Dropulić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙