FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hrvatska domaćin 3. sastanka stranaka espoo konvencije koja će se u lipnju održati u cavtatu

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska će biti domaćin III.sastanka stranaka Espoo konvencije o procjeni utjecaja na okoliš prekodržavnih granica koji će se od 1. do 4. lipnja održati u Cavtatu, aočekuje se oko 150 sudionika iz 47 zemalja.
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska će biti domaćin III. sastanka stranaka Espoo konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica koji će se od 1. do 4. lipnja održati u Cavtatu, a očekuje se oko 150 sudionika iz 47 zemalja.

Na sastanku se očekuje da će Espoo ratificirati Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora i Makedonija.

Na njemu će sudjelovati sve zemlje potpisnice Espoo Konvencije, a pa po prvi puta uz ostale zemlje promatrači, iz Irana, Južnoafričke Republike, južnog Mediterana i sjeverne Afrike, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjedavajući Biroa konvencije i načelnik u Upravi za zaštitu okoliša Nenad Mikulić.

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

Očekuje se da će III. sastanak stranaka Espoo Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica u Cavtatu usvojiti ministarsku "Cavtatsku deklaraciju", koja će odrediti glavna usmjerenja provedbe i ciljeve Konvencije, rekao je Mikulić. Dodao je da će se uz usvajanje pregleda provedbe Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica te pregleda usklađenosti o odredbama Espoo konvencije, na sastanku između ostalog raspravljati i o financiranju same Konvencije i njenih programa.

Konvencija o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica usvojena je u Espoo-u u Finskoj 1991., a na snagu je stupila 1997., podsjetila je državna tajnica za zaštitu okoliša Višnja Jelić Mueck.

Hrvatska je Konvenciju ratificirala u srpnju 1996., a od susjeda ratificirali su je Italija, Slovenija i Mađarska.

Za Hrvatsku je Espoo konvencija važna zbog njenog teritorijalnog oblika, jer je zbog svoje duge granice Hrvatska vrlo izložena ekološkim utjecajima iz susjednih zemalja. Hrvatska više zagađenja prima od svojih susjeda, nego što ih emitira drugima, rekla je Mueck.

Espoo konvencija je jedna od pet konvencija Gospodarskog povjerenstva UN-a za Europu, regionalne organizacije koja obuhvaća 55 zemalja.

Do danas ju je ratificiralo 39 zemalja i EU. Stranke Konvencije su gotovo sve države Europe te veliki broj država sjeverne i središnje Azije, kao i Kanada, a nakon II. sastanka stranaka Konvencije u Sofiji 2001., otvorena je za pristupanje i svim državama svijeta.

Dosadašnji postupci procjene utjecaja na okoliš preko državnih granica koje je Hrvatska provela ticale su se država koje su istodobno i stranke Konvencije - Mađarske, Slovenije i Italije. Sada je u tijeku postupak za "višenamjenski sustav Novo Virje" gdje je "pogođena zemlja" Mađarska, rekla je Mueck.

Dodala je da Hrvatska ne može ignorirati stav susjedne Mađarske te da je sada nakon provedenih kompleksnih istraživanja svjesna negativnih trendova. Mikulić je dodao da Hrvatska sada očekuje kakav će odgovor dobiti od susjedne Mađarske i da će respektirati odredbe Konvencije.

Dan uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, 4. lipnja u Cavtatu će biti dodjeljene nagrade pojedincima, ustanovama i tvrtkama koje su se posebno istaknule u zaštiti okoliša, a na Svjetski dan zaštite okoliša Ministarsvo će u Dubrovniku organizirati okrugli stol o gospodarenju otpadom, s naglaskom na problem zbrinjavanja otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙