FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HOĆE LI SLOVENSKO-HRVATSKE ODNOSE UBUDUĆE KROJITI ITALIJA?

ZAGREB,19. svibnja(Hina) - Slovenska diplomacija našla se u zanimljivojdilemi - treba li na lipanjskom sastanku Ministarskog vijeća EU-apoduprijeti što skoriji početak pregovora o punopravnom članstvuHrvatske u Uniji ili uvjetovati tu potporu rješavanjem bilateralnihpitanja, posebno onog vezanog za hrvatsko proglašenjeekološko-ribolovne zone u Jadranu, konstatira "Delo".
ZAGREB,19. svibnja(Hina) - Slovenska diplomacija našla se u zanimljivoj dilemi - treba li na lipanjskom sastanku Ministarskog vijeća EU-a poduprijeti što skoriji početak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u Uniji ili uvjetovati tu potporu rješavanjem bilateralnih pitanja, posebno onog vezanog za hrvatsko proglašenje ekološko-ribolovne zone u Jadranu, konstatira "Delo".

Bilo bi najbolje da Ljubljana uvjeri Zagreb kako je za Sloveniju pitanje hrvatske zone u Jadranu od strateške važnosti jer je ta zona svrstava u red drugorazrednih pomorskih država. Nepovoljno bi bilo kada bi slovensku dilemu rješavala Italija koja na Jadranu ima mnogo šire interese, smatra ljubljanski list.

Europski će kontekst, u kojem Slovenija ima prednost pred Hrvatskom, ionako diktirati buduće odnose dviju država, a bilo bi zazorno kada bi nova članica EU-a od samog početka primjenjivala politiku "mrkve i batine" koja priliči velikima, tumači "Delo".

Istodobno Italija pojačava pritisak na Zagreb i za razliku od bojažljivih slovenskih diplomata najavljuje da će svoju potporu hrvatskom uključenju u EU uvjetovati bilateralnim pitanjima, ističe list, upozoravajući na mogućnost da strateške dileme Slovenije u odnosima s Hrvatskom u budućnosti ovise isključivo o Italiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙