FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA: LAKŠE DO GRAĐEVINSKE DOZVOLE

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulićpreporučila je svima koji mogu legalizirati svoje izgrađene građevineda to učine do kraja godine, jer će u suprotnom morati platiti dodatnupristojbu.
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić preporučila je svima koji mogu legalizirati svoje izgrađene građevine da to učine do kraja godine, jer će u suprotnom morati platiti dodatnu pristojbu.

Svi koji mogu legalizirati svoje objekte, a to ne učine do kraja godine, morat će nakon toga platiti jedan i pol puta veću komunalnu naknadu, istaknula je ministrica na današnjoj sjednici Vlade na kojoj su utvrđene izmjene Zakona o građenju.

Tim se izmjenama nastoje ukloniti nedostatci uočeni u proteklih pet mjeseci primjene novog Zakona o građenju.

Vlada predlaže smanjiti broj obveznih sadržaja glavnog projekta za obiteljske kuće i jednostavne građevine, kao i dokumentacije koja se prilaže zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole.

Tako primjerice više neće biti potrebna suglasnost susjeda koja je morala sadržavati i izvadak iz gruntovnice i biti ovjerena kod javnog bilježnika.

Unatoč nizu olakšica Vlada traži i zabranu izdavanja građevinske dozvole za bespravno izgrađene objekte koji se ne uklapaju u prostorni plan.

Predlaže i jednostavniji postupak prikupljanja potrebnih suglasnosti i potvrda.

Naime, nakon što preda uredan zahtjev za dobivanje građevinske dozvole investitor ne bi trebao sam prikupljati te suglasnosti i potvrde koje trebaju dati tijela državne uprave, već bi to bio posao općinskog ili gradskog tijela nadležnog za graditeljstvo.

Vlada predlaže i da građevinski inženjeri ubuduće ne moraju svake četiri godine polagati stručni ispit, a proširila je i popis poslova koje bi mogli obavljati građevinci sa srednjom stručnom spremom.

Ministrica Matulović Dropulić ocjenjuje ipak, da Zakon još nije sjajan, te je najavila da će njeno Ministarstvo do kraja ove godine predložiti nove zakone o prostornom uređenju, o građenju, o komunalnom gospodarstvu i o zemljištu.

Vlada je danas prihvatila i mjere za postupanje s otpadom u ovoj godini, a naglasak tih mjera je na razdvajanju i preradi otpada.

Lokalne jedinice u zbrinjavanju otpada mogu računati na pomoć države odnosno Fonda za zaštitu okoliša koji bi ove godine trebao raspolagati s oko 150 milijuna kuna.

Gradovi i općine sa županijama trebaju utvrditi lokacije deponija i Vlada se u to neće miješati do 1. siječnja iduće godine.

No, ako se taj problem do tada ne riješi uzet će stvar u svoje ruke, poručila je ministrica Matulović Dropulić.

Ministrica je ustvrdila da bi se i s malim povećanjem cijene odvoza smeća riješili brojni problemi od nabavki kontenjera do sanacije deponija.

Odvoz smeća po četveročlanoj obitelji sa stanom od 100 kvadrata prosječno se plaća 25 do 30 kuna mjesečno, navela je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙