FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DELO: TURSKI SCENARIJ ZA HRVATSKU?

LJUBLJANA,26. svibnja(Hina) - Premda Sanaderova vlada prema inozemstvudjeluje uvjerljivo, na domaćoj političkoj pozornici se nakupljajustvari koje bi je mogle destabilizirati, a isto tako joj prijetiopasnost "turskog scenarija" po kojemu bi na sastanku ministarskogvijeća Europske unije dobila status kandidatkinje, ali ne i datumpočetka pregovora s Europskom unijom o punopravnom članstvu, piše ukomentaru u četvrtak slovensko Delo.
LJUBLJANA,26. svibnja(Hina) - Premda Sanaderova vlada prema inozemstvu djeluje uvjerljivo, na domaćoj političkoj pozornici se nakupljaju stvari koje bi je mogle destabilizirati, a isto tako joj prijeti opasnost "turskog scenarija" po kojemu bi na sastanku ministarskog vijeća Europske unije dobila status kandidatkinje, ali ne i datum početka pregovora s Europskom unijom o punopravnom članstvu, piše u komentaru u četvrtak slovensko Delo.

List pri tom ponavlja redosljed događaja iz zadnjih nekoliko dana - novu optužnicu protiv generala Mirka Norca, protivljenja u Saboru od strane desnog i lijevog dijela oporbe, te pad "predizbornog obećanja" o smanjenju PDV-a.

Položaj Turske, razmišlja komentator Peter Žerjavič, ipak je za međunarodnu zajednicu bitno drugih dimenzija jer u slučaju odgode primanja Turske mora razmišljati o jačanju islamskog radikalizma i negativnim reakcijama velike zemlje na periferiji kontinenta, dok je Hrvatska mala zemlja čija odgoda primanja ne bi imala većeg utjecaja na međunarodnoj pozornici.

"Za Hrvatsku je ipak ključno pitanje kakve bi posljedice mogle biti ako Bruxelles odgodi svoju odluku. Da li bi to proizvelo negativne procese? Sanaderova vlada djeluje prema van neuvjerljivo, ali joj se na domaćoj pozornici sakupljaju stvari koje mogu postati veliki problemi", ocjenjuje Žerjavič koji kao probleme navodi "veliku rupu u državnoj blagajni, proračunski deficit veći od šest posto, golemi vanjski dug, veliku nezaposlenost, kolaps javnog zdravstva... i čudnu privatizaciju koja se ogleda u prodaji Sunčanog Hvara hadezeovcu Borislavu Škegri".

Zato je Sanaderov položaj bitno nestabilniji nego što izgleda na prvi pogled, zaključuje Delo svoj komentar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙