FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MOŽE LI HRVATSKA PRIDONIJETI PRIBLIŽAVANJU SCG-A EUROPI?

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Budući da je nacionalizam i daljemoćna sila u srbijanskoj politici, Crnogorci imaju važnu ulogu upoboljšavanju odnosa sa Zagrebom, naglašava BBC u analizi prvogslužbenog posjeta predsjednikac SCG-a Svetozara Marovića, inačeCrnogorca, Zagrebu.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Budući da je nacionalizam i dalje moćna sila u srbijanskoj politici, Crnogorci imaju važnu ulogu u poboljšavanju odnosa sa Zagrebom, naglašava BBC u analizi prvog službenog posjeta predsjednikac SCG-a Svetozara Marovića, inače Crnogorca, Zagrebu.

Nakon završetka ratova u Hrvatskoj i BiH Zagreb i Beograd počeli su postupno poboljšavati svoje odnose ali političko zatopljenje u odnosima između dvije zemlje ubrzano je tek nakon 2000. g., naglašava postaja, podsjećajući da je "najprije gospodin Mesić naslijedio prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, koji je bio tvrdi nacionalist".

Hrvatski predsjednik stekao je u međuvremenu reputaciju jednog od glavnih zagovornika međunacionalne pomirbe na području bivše Jugoslavije a HDZ se ponovno vratio na vlast, "ali s izgledom stranke koja je odbacila ekstremni nacionalizam", ističe BBC.

Za budućnost će možda biti ključno bilateralno pitanje kako Hrvatska može pridonijeti približavanju Srbije i Crne Gore Europi, napominje postaja, podsjećajući da se Zagreb nada da će na sastanku na vrhu Europske unije sljedećeg mjeseca Hrvatska službeno postati kandidat za članstvo u EU.

"Srbija i Crna Gora zaostala je daleko iza Hrvatske, što ne odgovara ciljevima Zagreba jer će trgovina na bivšem jugoslavenskom prostoru vjerojatno ostati važan čimbenik u njezinom vlastitom razvoju", ocjenjuje BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙