FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MESIĆ O ODNOSIMA HRVATSKE SA SCG-OM I SVOJOJ ULOZI U RASPADU JUGOSLAVIJE

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Nakon razgovora s predsjednikomSrbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem u Zagrebu, hrvatskipredsjednik Stjepan Mesić dao je interview za beogradske "Večernjenovosti" u kojem je odgovarao na pitanja o odnosima Hrvatske saSCG-om, pitanju izbjeglica i stanarskih prava, te raspaduJugoslavije.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Nakon razgovora s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem u Zagrebu, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dao je interview za beogradske "Večernje novosti" u kojem je odgovarao na pitanja o odnosima Hrvatske sa SCG-om, pitanju izbjeglica i stanarskih prava, te raspadu Jugoslavije.

Stjepan Mesić je u razgovoru za list ocijenio da odnosi dvije države idu uzlaznom linijom a kao problem koji najviše opterećuje odnose istaknuo je pitanje nestalih osoba i realizacija programa identifikacije umrlih koji su u vrijeme rata bili u Srbiji. Glede povratka stanarskih prava Srbima hrvatski predsjednik za beogradski list kaže da će se to pitanje "rješavati u razumnom vremenskom okviru koji će predložiti država", dok će u slučajevima poslovnih prostora, odmarališta ili hotela srpskih poduzeća koja su privatizirana šteta biti nadoknađena.

Na pitanje o svojoj ulozi u raspadu Jugoslavije Mesić kaže da je pokušavao pridonijeti da do "političkog sporazuma dođe mirnim putem, bez upotrebe sile i vojske", te ocjenjuje da je nakon nestanka integracijskih čimbenika, Tita, Saveza komunista koji se raspao na političke stranke i vojske koja je stala na Miloševićevu stranu, izlaz mogao biti u novom modelu. "Predlagao sam konfederalni model, čak sam i predložio tekst tog modela, ali Miloševića nije zanimala Jugoslavija ni kao konfederacija ni kao federacija. On je jedva čekao da se riješi Slovenije s namjerom da na ruševinama Jugoslavije stvori 'veliku Srbiju', dok je moj prethodnik Tuđman, opet, mislio da svijet podupire Miloševićeve ambicije i da, kada je to tako, i Hrvatskoj treba pripasti dio Bosne i Hercegovine. Sve se završilo katastrofom", rekao je Mesić, prenosi beogradski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙