FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HTZ: MOGUĆA SLABIJA TURISTIČKA POPUNJENOST ZA VRIJEME EP-A

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Trenutno stanje potražnje irezervacija ovoljetnih odmora u Hrvatskoj na pojednim se inozemnim tržištima kreće od vrlo dobrog do slabog, a iako su turističkirezultati u zadnja tri mjeseca bolji nego lanjski iz Hrvatsketurističke zajednice (HTZ) upozoravaju da bi se u razdoblju od sredinelipnja do sredine srpnja, zbog Europskog nogometnog prvenstva uPortugalu, mogle dogodi
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Trenutno stanje potražnje i rezervacija ovoljetnih odmora u Hrvatskoj na pojednim se inozemnim tržištima kreće od vrlo dobrog do slabog, a iako su turistički rezultati u zadnja tri mjeseca bolji nego lanjski iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) upozoravaju da bi se u razdoblju od sredine lipnja do sredine srpnja, zbog Europskog nogometnog prvenstva u Portugalu, mogle dogoditi "rupe" u popunjenosti kapaciteta .

Turističko vijeće HTZ-a na današnjoj je sjednici istaknulo kako se eventualne "rupe" mogu izbjeći jedino sustavnim praćenjem tržišta te dodatnim i pojačanim promotivnim aktivnostima na pojedinim inozemnim tržištima.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić kazao je da se to posebno odnosi na tržišta Njemačke, Austrije i Italije na kojima još traje stagnacija i blagi pad bookinga. Na tim je tržištima hrvatska turistička ponuda pod "udarom" konkurentskih zemalja koje više ulažu u promociju i imaju povoljniju ponudu, posebno one koje svoje cijene formiraju u dolarima (Grčka, Egipat, Tunis i druge). Hrvatska pak zbog ovogodišnjeg podizanja cijena te jakog eura, u kojemu formira cijene, postaje na tim tržištima skuplja.

No, zbog vrlo dobrog bookinga u Skandinaviji, Francuskoj, Nizozemskoj, Sloveniji, Mađarskoj, SAD-u i još nekim zemljama te blagom porastu u Belgiji i Rusiji očekuje se da će se u hrvatskom turizmu ove godine ipak uspjeti ostvariti planiranih 3 posto više dolazaka turista i bar 7 posto veći financijski učinak. Velike nade pri tome turistički djelatnici polažu i na individualne goste (koji čine dvije trećine od ukupnih turista) te na njihovo zanimanje za odmorom u Hrvatskoj čemu ove godine posebno pridonosi i otvaranje novih kilometara autocesta.

Državni tajnik za turizam Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Zdenko Mičić upozorio je pak na problem nedovršenih građevinskih radova u turističkim mjestima i pojedinim hotelskim kućama koje treba zaustaviti najkasnije početkom srpnja kako se turisti ne bi na to žalili.

Turističko vijeće HTZ-a raspravljalo je danas i o poduzetim mjerama za naplatu dugovanja po boravišnoj pristojbi za 2003. godinu pri čemu je naznačeno da su ukupna dugovanja gospodarskih subjekata smanjena sa oko 40 na 26,9 milijuna kuna. Najveći dužnici i dalje ostaju tvrtke sa područja Splitsko-dalmatinske županije (dug oko 10 milijuna kuna), Primorsko-goranske (dug 9,5 milijuna kuna) te Istarske županije (s dugom od milijun kuna). Dužnicima je do 30. lipnja dan rok za plaćanje tih dugovanja, a ako ga ne ispoštuju naplatit će im se i zatezne kamate. To HTZ do sada nije činio imajući razumijevanja za teškoće u kojima posluju mnoge turističke tvrtke. Od roka naplate izuzete su za sada jedino tvrtke iz Primorsko-goranske županije, jer je HTZ s županijskom turističkom zajednicom potpisao ugovor da se taj dug plaća u ratama.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙