FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: središnja banka upozorava na rizike ulaganja u investicijske fondove

LJUBLJANA, 26. svibnja (Hina) - Slovenska središnja banka upozorit ćeovih dana one koji ulažu svoja sredstva u sve popularnijeinvesticijske fondove da to nosi svoje rizike i da se tu ne radi oklasičnoj štednji, navodi slovenski poslovni list "Finance" koji sepoziva na izjavu guvernera centralne banke Mitje Gasparija.
LJUBLJANA, 26. svibnja (Hina) - Slovenska središnja banka upozorit će ovih dana one koji ulažu svoja sredstva u sve popularnije investicijske fondove da to nosi svoje rizike i da se tu ne radi o klasičnoj štednji, navodi slovenski poslovni list "Finance" koji se poziva na izjavu guvernera centralne banke Mitje Gasparija.

Slovenski investicijski fondovi do sada su, tvrde "Finance", prikupili sredstva od oko pola milijarde eura, a trend njihova rasta se nastavlja.

Gaspari je izjavio da je središnja banka primila i nove prijave od više stranih banaka koje misle osnovati takve fondove. Do sada je šest stranih banaka prijavilo pedeset takvih fondova, pa će Banka Slovenije uvesti pravila o minimalnim standardima poslovanja koje one u takvim uslugama moraju ispunjavati.

Prvu prijavu za osnivanje takvog fonda podnijela je SKB banka iz Ljubljane u vlasništvu francuske financijske kuće Societe Generale. Određivanjem standarda poslovanja investicijskih fondova centralna banka kao regulator želi izbjeći kasnije primjedbe u slučaju gubitaka malih investitora koji možda ne shvaćaju razliku između klasične zaštićene bankarske štednje i ulaganje u investicijske fondove, što nosi i svoj rizik.

Centralna banka na to će u javnom pismu upozoriti sve banke, financijske institucije i potencijalne investitore, navode "Finance".

(Hina) xfl yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙