FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA RH O RAZVITKU I PRIVATIZACIJI SUNČANOG HVARA

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada odlučila je učetvrtak da se iz prodaje izuzimaju dionice Sunčanog Hvara iz državnogportfelja, te je zadužila Hrvatski fond za privatizaciju da raspišejavni natječaj za razvitak i privatizaciju Sunčanog Hvara po modelujavno-privatnog partnerstva.
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada odlučila je u četvrtak da se iz prodaje izuzimaju dionice Sunčanog Hvara iz državnog portfelja, te je zadužila Hrvatski fond za privatizaciju da raspiše javni natječaj za razvitak i privatizaciju Sunčanog Hvara po modelu javno-privatnog partnerstva.

Fond će taj natječaj objaviti u medijima i to s vrlo precizno utvrđenim uvjetima natječaja i primjerenim rokom za potencijalne ulagače, stoji u odluci.

Precizne uvjete i primjeren rok kako bi se mogli javiti i drugi potencijalni ulagači zatražio je i premijer Ivo Sanader.

"To ćemo učiniti i u svakom drugom slučaju kada dođe prijedlog ulagača. (...) Daj Bože da se na natječaj za Sunčani Hvar i druge javi što više ulagača", kazao je.

Vlada je, naime, model javno-privatnog partnerstva za Sunčani Hvar predložila na osnovu ponude koju je podnio fond Quaestus kojeg vodi bivši ministar financija Borislav Škegro.

Potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang smatra da je predloženo najbolje rješenje za Sunčani Hvar, tvrtku koja ima 16 milijuna eura duga, od čega tri milijuna mora vratiti ove godine, a što ne može podmiriti iz svog poslovanja.

Hebrang ističe da je današnja odluka u skladu sa strategijom Vlade da se omogući okrupnjavanje domaćeg kapitala, restrukturiranje tvrtke, dokapitalizacija i prodaja tek nakon što se od negativnog dođe do pozitivnog poslovanja.

Hebrang je otklonio i prigovore da za model javno-privatnog partnerstva nema zakonske podloge, ustvrdivši da je on potpuno u okvirima hrvatskih zakona.

Odluka se, kaže, temelji na Zakonu o privatizaciji, članku 2. točki 2. da Vlada može izuzeti od privatizacije bilo koje dionice i odlučiti o njihovoj sudbini na drugi način. Utemeljena je, dodaje, i na Zakonu o trgovačkim društvima i njegovim odredbama o ortaštvu.

Kao primjer privatizacije na sličnim principima Hebrang je naveo slučajeve Cementare Koromačno, gradnje nekih autocesta.

Podršku modelu javno-privatnog partnerstva dao je i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta koji ocjenjuje da je privatizacija, posebice turističkog kompleksa, u protekle četiri godine bila loša. Hoteli su privatizirani, prodani bez bilo kakve provjere, gotovo nepoznatim tipovima, oni državi ne plaćaju ništa i praktično se do njih ne može doći, kazao je.

I ministar financija Ivan Šuker kaže da država nije dobila nikakve garancije za tvrtke koje je prodala za jednu kunu uz preuzimanje starih dugova koji se ne plaćaju, pa im se blokira račun.

Možda nekog smeta što nismo nastavili privatizaciju za jednu kunu, rekao je, dodajući kako novi model počiva na principu da onaj tko ulaže novac želi da se on i oplodi.

Premijer Sanader odbacio je kritike na model javno-privatnog partnerstva koje dolaze iz redova bivše Vlade. Riječ je o istima koji su ohrabrili Quaestus fond da to predloži. "To su bili prihvatili. Nije lijepo da se iz dnevno-političkih razloga pokušavaju dobiti poeni u mutnoj vodi, to neće dobro završiti za autore", kazao je Sanader.

Odbacio je i kritike na račun Vlade da je "učinila ovo-ono". Vlada nije učinila ništa osim što je 5. svibnja donijela zaključak da podupire program razvoja Sunčanog Hvara po modelu javno-privatnog partnerstva, te zadužila Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da u suradnji s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka, HFP-om i Središnjim državnim uredom za strategiju razvitka da dostavi potrebne akte za realizaciju toga, ponovio je Sander.

Premijer je također istaknuo kako je Vlada spremna na transparentnost svojih odluka. Treba nam transparentnost, razvoj, novi oblik suradnje, kao što je javno-privatno partnerstvo, model koji imaju i najrazvijenije zemlje, kazao je.

Inače, u vlasničkoj strukturi Sunčanog Hvara, prema ranije objavljenim podacima (prošle godine), Hrvatski fond za privatizaciju ima udio od 33,4 posto, a Državna agencija za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga 41,06 posto, u okviru čega je 12 posto rezervirano za bivše vlasnike, dok preostalih 25,4 posto drže mali dioničari. Od državnog udjela na 28 posto dionica odnosi se privremena sudska blokada vezano uz zahtjev fonda Pleter.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙