FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ODBOR ZA VETERANE PODRŽAO IZMJENE ZAKONA O BRANITELJSKOM FONDU

ZAGREB,25. svibnja(Hina) - Saborski Odbor za ratne veterane danas jejednoglasno podržao prijedlog izmjena Zakona o Fondu za hrvatskebranitelje, koji bi trebao omogućiti bolji nadzor nad radom Fonda.
ZAGREB,25. svibnja(Hina) - Saborski Odbor za ratne veterane danas je jednoglasno podržao prijedlog izmjena Zakona o Fondu za hrvatske branitelje, koji bi trebao omogućiti bolji nadzor nad radom Fonda.

Pomoćnik ministrice branitelja Herman Vukušić pojasnio je da predložene izmjene braniteljski Fond jasno definiraju kao otvoreni investicijski fond, čime će se spriječiti zlouporabe i prelazak Fonda u holding kompaniju, da se, kaže, ne bi ponovio slučaj kuponske privatizacije.

Predviđeno je ograničenje ulaganja i onemogućeno ulaganje u nekretnine, detaljnije se spriječava sukob interesa između društva za upravljanje Fondom i depozitne banke.

Predviđeni su i kriteriji za likvidaciju Fonda, u koju bi se išlo ako imovina Fonda u roku od tri godine padne ispod određene veličine. Vlasnicima udjela u tom bi se slučaju raspodijelila imovina.

Kako bi se izbjegla masovna prodaja dionica 'ispod cijene', predviđeno je da branitelji tri godine ne mogu manipulirati dionicama, a trećina netto dobiti Fonda u tom će se razdoblju izdvajati za poboljšanje statusa branitelja i članova njihovih obitelji.

Na primjedbu dijela predstavnika braniteljskih udruga da bi polovicu netto dobiti braniteljima Fond trebao isplatiti i prije isteka tog roka, zbog loše socijalne situacije, predstavnik Komisije za vrijednosne papire Ivo Šulenta kazao je da je namjera izmjena "da branitelje zaštitimo od njih samih, i od torbara koji bi dionice pokupovali ispod cijene".

Kazao je kako Vlada procjenjuje da će u roku od tri godine dionice HT-a, Ine i drugih privatiziranih poduzeća biti uvrštene u burzovne kotacije, pa će branitelji, bez opasnosti da ih netko izmanipulira, moći prodati svoje dionice ako to žele.

Iako je ta točka bila na dnevnom redu sjednice, Odbor nije raspravljao o prijedlogu Odluke o redoslijedu i dinamici privatizacije Ine, a predsjednik Odbora Vlado Jukić kazao je kako iz Vlade imaju informacije da će Inine dionice prenijeti Fondu, čim se Zakon o Fondu izmijeni.

Prijedlog istih zakonskih izmjena jednoglasno je danas podržao i Odbor za financije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙