FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: UJEDINJENA EUROPA U LOVU NA VAMPIRE OD ISTRE DO TRANSILVANIJE

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - U Bukureštu se neki turističkipoduzetnici pripremaju za proširenje Europske unije 2007. godinesastavljajući turističke itinerare kroz koje namjeravajukomercijalizirati interes za europske vampire, piše milanski Corrieredella Sera i prenosi priču o istarskom vampiru koji bi se mogao naći utom europskom projektu.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - U Bukureštu se neki turistički poduzetnici pripremaju za proširenje Europske unije 2007. godine sastavljajući turističke itinerare kroz koje namjeravaju komercijalizirati interes za europske vampire, piše milanski Corriere della Sera i prenosi priču o istarskom vampiru koji bi se mogao naći u tom europskom projektu.

Nakon proširenja bi europski kontinent u svoju tipičnu turističku ponudu mogao uvrstiti i vampire, piše list i navodi kako u Bukureštu neki poduzetnici već prikupljaju opsežnu dokumentaciju za organizaciju turističkih itinerara koji bi obuhvatili područja poznata po legendama o pojavi vampira.

"Prije svega, reći ćemo da prvi vampir zanimljiv za jedan europski projekt ima ime i prezime: zove se Giure Grando", piše list. List navodi da su o slučaju istarskog seljaka Giure iz Kringe (Coddiriga) pisali Johann Weichard Valvasor i Erasmus Francisci u 17. stoljeću. Grando se po pričama 1672. godine, 16 godina nakon svoje smrti, vratio jedne noći i ukazao župniku koji ga je pokopao, svojoj udovici kao i još nekim suseljanima od kojih su mnogi umrli nakon njegovih posjeta, piše list.

"Devet osoba ga je jedne noći pošlo potražiti na groblju: otvorili su grob a leš ih je dočekao smijući se. Nije ni potrebno opisivati bijeg nekih nazočnih. Vratili su se potom s glogovim kolcem no ovaj nije uspio probiti tijelo. Onda su razmišljali da mu odsjeku glavu. Navodno je izvjesni Stipan Milasich to uspio učiniti samo jednim udarcem. Tada je mrtvac urliknuo a grob je preplavila krv. Valvasor uvjerava da od toga dana nitko više nije vidio Giuru Grandu i dodaje da su događaji istiniti te da je osobno razgovarao sa svjedocima događaja", stoji u članku milanskog lista koji zatim piše o sličnim događajima na drugim mjestima a koji su opisani u dokumentima koje prikupljaju bukureštanski promicatelji inicijative za organiziranje "vampirskih" europskih turističkih itinerara .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙