FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUSRET HRVATSKIH I BELGIJSKIH GOSPODARSTVENIKA

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - U organizaciji gospodarskih komoraHrvatske i Bruxellesa u Zagrebu je danas održan poslovni susretpredstavnika tridesetak hrvatskih i desetak belgijskih tvrtki koji uHrvatskoj borave u cilju upoznavanja s gospodarskom situacijom imogućnostima poslovanja.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - U organizaciji gospodarskih komora Hrvatske i Bruxellesa u Zagrebu je danas održan poslovni susret predstavnika tridesetak hrvatskih i desetak belgijskih tvrtki koji u Hrvatskoj borave u cilju upoznavanja s gospodarskom situacijom i mogućnostima poslovanja.

Četverodnevni posjet belgijskih gospodarstvenika organizirala je Trgovačka i industrijska komora Bruxellesa. Otvarajući skup, predsjednik Međunarodne komisije te komore Bernard Fierens-Gevaert naglasio je značaj trenutka u kojem se održao današnji skup, kao i skup sa splitskim gospodarstvenicima najavljen za 27. svibnja - između nedavnog hrvatskog dobivanja bezuvjetnog avisa te očekivanog dobivanja statusa zemlje kandidata za punopravno članstvo u EU.

Hrvatska će za članstvo u EU biti spremna za dvije do tri godine, kazala je predstavnica Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Bruxellesu Dragica Martinović, ali i sam status zemlje kandidata nosi brojne prednosti za hrvatske gospodarstvenike. Među njima, Martinović je istaknula pristup predpristupnim fondovima EU, ali i postojeći režim slobodne trgovine, koji već sada na mnogim područjima omogućuje bescarinski izvoz hrvatskih proizvoda u EU.

To bi trebalo povećati i robnu razmjenu između Hrvatske i Belgije koja je u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani povećana za više od 20 posto, na ukupno 62,75 milijuna dolara. Pritom je, prema podacima HGK, hrvatski izvoz u tu zemlju porastao za 15,6 posto na 15,58 milijuna dolara, dok je uvoz belgijskih proizvoda bio veći za 24,7 posto, i iznosio je 47,17 milijuna dolara.

Današnji susret, kao i susret s gospodarstvenicima u Splitu, pak, mogao bi povećati i izravna ulaganja tvrtki iz Belgije, koja su u razdoblju od 1993. do 2003. godine iznosila 11,25 milijuna dolara, po čemu ta zemlja zauzima tek 22. mjesto među najznačajnijim zemljama ulagačima u Hrvatsku.

U individualnim poslovnim razgovorima danas su s hrvatske strane sudjelovale tvrtke iz farmaceutskog, prehrambenog, građevinskog, trgovačkog, drvnog, energetskog i turističkog sektora, poput Belupa, Exportdrva, HEP-a, Generalturista, Industrogradnje, Kraša, i dr., a belgijsko izaslanstvo čine tvrtke s područja IT tehnologije, energetike, turizma, farmaceutike, elektronske industrije i sl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙