FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AUSTRIJSKI OMV KUPUJE RUMUNJSKI PETROM

BEČ, 24. svibnja 2004. (Hina) - Austrijski OMV jedini je od triponuđača ispunio uvjete natječaja za privatizaciju rumunjske naftnekompanije Petrom, te će se s njim pokrenuti pregovori o konačnomtekstu kupoprodajnog ugovora, objavilo je u petak rumunjskoministarstvo gospodarstva.
BEČ, 24. svibnja 2004. (Hina) - Austrijski OMV jedini je od tri ponuđača ispunio uvjete natječaja za privatizaciju rumunjske naftne kompanije Petrom, te će se s njim pokrenuti pregovori o konačnom tekstu kupoprodajnog ugovora, objavilo je u petak rumunjsko ministarstvo gospodarstva.

Ta vodeća srednjoeuropska naftna kompanija kupiti će 33,34 posto dionica Petroma, a zatim dokapitalizirati tvrtku kako bi svoj udjel povećala na 51 posto.

Obvezujuće ponude za Petrom su do isteka roka, 16. travnja, podnijeli i mađarski MOL i američki Occidental Oil and Gas (OOG). MOL je Petromu ponudio "strateško partnerstvo" koje drži boljim rješenjem od plana privatizacije rumunjske vlade. OOG je, pak, ponudu iznio samo za Petromov dio poslovanja vezan za istraživanja i proizvodnju.

Matty Vengerik iz Credit Suissse First Bostona, savjetnika pri privatizaciji Petroma, kazao je da bi kupoprodajni ugovor mogao biti potpisan u lipnju.

OMV je na rumunjsko tržište, gdje ima oko 60 benzinskih postaja, ušao prije pet godina. Do 2008. mrežu svojih benzinskih postaja planira povećati na 110 postaja, ulaganjem 80 milijuna eura. OMV također drži 25,1 posto dionica Rompetrola, tvrtke koja upravlja najvećom rumunjskom rafinerijom.

Sam Petrom, koji posluje s gubitkom i trebat će proći restrukturiranje, ima dvije rafinerije kapaciteta osam milijuna tona godišnje, a njegova maloprodajna mreža broji 690 benzinskih postaja. Petrom godišnje proizvodi šest milijuna tona sirove nafte i 6,5 milijardi prostornih metara plina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙