FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIJEĆE ZA POLJOPRIVREDU: HRVATSKA MOŽE OD UVOZNIKA BITI IZVOZNIK HRANE

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska bi od zemlje uvoznice moglapostati izvoznik hrane, odradi li dobro proces restrukturiranja,istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj prvoj sjednici Vijeća zapoljoprivrednu politiku.
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska bi od zemlje uvoznice mogla postati izvoznik hrane, odradi li dobro proces restrukturiranja, istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj prvoj sjednici Vijeća za poljoprivrednu politiku.

Razvoj poljoprivrede nije političko pitanje političkih stranaka, ne smije biti točka sporenja između njih, već je to političko pitanje hrvatskog agrara i jedno od najvažnijih pitanja hrvatske budućnosti, poručio je premijer dajući punu potporu svima koji mogu pridonijeti restrukturiranju hrvatske poljoprivrede.

Vijeće za poljoprivrednu politiku, kao savjetodavno tijelo Vlade, osnovano je na Vladinoj sjednici u Osijeku. Vijećem predsjedava akademik Milan Maceljski, a Vijeće ima više od 20 članova.

Vladina je želja pripremiti hrvatsku poljoprivredu i proizvodnju hrane za ulazak u EU i istovremeno smanjiti uvoz hrane. To se, ističe ministar poljoprivrede Petar Čobanković, može postići samo jačanjem domaće proizvodnje.

Ministar je članovima Vijeća predstavio mjere i razvojne ciljeve poljoprivredne politike u razdoblju 2004.-2007. U tom će se razdoblju, kako se ističe, provesti niz mjera i aktivnosti kojima je cilj održiva, konkurentna i izvozno orijentirana domaća proizvodnja.

Čobanković ističe da je Vladin pristup usmjeravanje više novca u radno intenzivnu poljoprivredu proizvodnju, dakle u voćarstvo i proizvodnju povrća jer se tamo ostvaruju veći prihodi nego u proizvodnji žitarica. Ponovio je, naime, da Hrvatska proizvodi manje od 50 posto potrebnih količina jabuka, 30 posto bresaka, petinu krušaka.

Članovi Vijeća u raspravi su iznijeli niz prijedloga vezanih za poljoprivredu, primjerice da se hotelska poduzeća koja s domaćim proizvođačima dogovore 80 posto opskrbe oslobode poreza na dobit.

Ponovno je iznijet i prijedlog o osnivanju poljoprivredne banke. Upozoreno je također na potrebu izgradnje novih skladišnih prostora, npr. dodatnih skladišnih prostora za još 30 do 40 tona jabuka, zatraženo osnivanje burzi i aukcija poljoprivrednih proizvoda.

Članovi Vijeća ističu također da se prioritet mora dati ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji za što Hrvatska ima najviše mogućnosti, raspravljalo se o razvoju mediteranske poljoprivrede, pri čemu se spominjala proizvodnja voća i povrća u Ravnim kotarima, agruma na otocima, obnova proizvodnje i izvoza rogača, i sl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙