FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: RAZMJENA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA IZMEĐU HRVATSKE I SCG-A MOGLA BI SE POVEĆATI

ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Da bi gospodarska suradnja Hrvatskei Srbije bila bolja nego sada, prvo se moraju uskladiti veterinarski ifitosanitarni propisi i oba ministarstva poljoprivrede trenutnointenzivno rade na tome", izjavio je u razgovoru za novosadski"Dnevnik" hrvatski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredePetar Čobanković prilikom posjete 71. međunaro
ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Da bi gospodarska suradnja Hrvatske i Srbije bila bolja nego sada, prvo se moraju uskladiti veterinarski i fitosanitarni propisi i oba ministarstva poljoprivrede trenutno intenzivno rade na tome", izjavio je u razgovoru za novosadski "Dnevnik" hrvatski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Petar Čobanković prilikom posjete 71. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

"Robna razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Hrvatske i SCG-a mala i svakako bi se mogla značajno povećati", ističe ministar Čobanković, napominjući da je dužnost ministara da stvore što bolje uvjete za nesmetanu gospodarsku suradnju.

"Svi smo svjesni nužnosti procesa europskih integracija i ulaska u Europsku uniju. Hrvatska je na tom putu malo ispred Srbije, ali, kako je rekao i naš premijer Ivo Sanader, spremni smo prenijeti naša iskustva u svim oblicima", naglašava hrvatski ministar poljoprivrede, dodajući da treba iskoristiti činjenicu da EU "po pravilu financira međuregionalne projekte".

Moramo uspostaviti suradnju prije svega hrvatskih županija s Vojvodinom i drugim regijama u Srbiji a svi zajedno s kantonima u BiH, predlaže ministar Čobanković, tumačeći da je "to jedan od načina da dođe do izravnih kontakata ljudi i da se razbiju predrasude ako ih još ima".

"Do sada srpske kompanije nisu izravno ulagale u hrvatsko gospodarstvo i poljoprivredu ali u posljednje vrijeme ima najava da bi se to moglo desiti", primjećuje Čobanković, navodeći kao primjer kompaniju "Braća Karić" koja je po njegovim riječima zainteresirana za pojavu na hrvatskom tržištu.

Hrvatska je uvoznik hrane i na tom području bilježi deficit koji želi smanjiti ali s druge strane želi i surađivati s vojvođanskim tvrtkama, napominje u razgovoru za "Dnevnik" ministar Čobanković, dodajući da je, ipak, teško očekivati spektakularne rezultate već ove sezone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙