FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Čobanković s izraelskim gospodarstvenicima o projektu natapanja poljoprivrednih površina

ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i ministarpoljoprivrede Petar Čobanković primili su danas u Vladi predstavniketriju izraelskih tvrtaka: B. E. C.-a, Netafilma i Tahala, koje suplanirale i gradile sustav natapanja i vodile ukupan razvoj izraelskepoljopriverde.
ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i ministar poljoprivrede Petar Čobanković primili su danas u Vladi predstavnike triju izraelskih tvrtaka: B. E. C.-a, Netafilma i Tahala, koje su planirale i gradile sustav natapanja i vodile ukupan razvoj izraelske poljopriverde.

Ministar Čobanković izjavio je nakon sastanka kako je dogovoreno da će se izraelski stručnjaci, u suradnji sa stručnjacima Ministarstva u iduća dva tjedna dogovoriti o mogućim oblicima suradnje u planiranju i provedbi projekta natapanja poljoprivredne zemlje u Hrvatskoj.

Naglasio je da je riječ o projektu koji bi, intenziviranjem i promjenom strukture poljoprivredne proizvodnje, trebao omogućiti i očuvanje zemlje i voda.

Projekt natapanja u konačnici bi trebao povećati konkurentnost hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, prvo na hrvatskom turističkom, a zatim i na svjetskom tržištu, kazao je ministar Čobanković.

Dodao je da bi se po projektu u ovom mandatnom razdoblju natapanje sa sadašnjih 7200 hektara trebalo povećati na najmanje tridesetak tisuća.

Prve rezultate pokusnih projekata na manjim površinama Čobanković očekuje do kraja godine.

Na novinarski upit koliko će projekt stajati i hoće li, osim u izradbi projekta, izraelske tvrtke izvoditi i radove, te ulagati u domaću proizvodnju, ministar je odgovorio kako je preuranjeno govoriti o pojedinostima suradnje.

Istaknuo je da projekt neće štetiti domaćim stručnjacima i izvođačima radova, nego da je riječ o suradnji primjenom izraelske tehnologije i iskustva.

Ministarstvo u ovom trenutku prednost daje sredozemnom dijelu - dolini Neretve, Ravnim kotarima i nekim poljima prikladnima za ranu proizvodnju voća i povrća, poput Imotskog i Sinjskog, ali neće zanemariti ni natapne projekte koje su počele pojedine županije, najavio je ministar Čobanković.

Dodao je kako činjenica da je premijer Sanader sudjelovao na današnjem sastanku s izraelskim gospodarstvenicima "pokazuje da je riječ o najvažnijem projektu za Hrvatsku".

Predsjednik izraelske tvrtke B. E. C.-a Chaim Ben-Ezra izjavio je da su se izraelske tvrtke odazvale pozivu hrvatske Vlade da s hrvatskim stručnjacima izmijene iskustva u planiranju i izvedbi projekta natapanja.

Istaknuo je kako je svrha tog projekta preobrazba Hrvatske iz uvoznika u jakoga izvoznika poljoprivrednih prozvoda, za što Hrvatska ima sjajne preduvjete. Podsjetio je da prilagođenu izraelsku opremu za natapanje rabe mnoge zemlje.

"Činili smo mnoge pogrješke i želimo pomoći drugima da ih izbjegnu", kazao je Ben-Ezra, istaknuvši da će projekt u početku biti namijenjen hrvatskim poljoprivrednicima, koji će nakon intenziviranja proizvodnje stvarati partnerstva s domaćim i stranim gospodarskim grupacijama.

Inače, hrvatska Vlada je prije dva mjeseca, na sjednici u Osijeku, osnovala Nacionalno povjerenstvo za navodnjavanje kojemu je na čelu premijer Ivo Sanader.

Premijer je istaknuo kako Vlada s projektom navodnjavanja kani krenuti vrlo intenzivno, jer je riječ o stateškom projektu čije se značenje može usporediti s gradnjom cesta.

Nekoliko dana nakon toga, sredinom ožujka, tročlano ministarsko izaslanstvo, u kojem su bili Miomir Žužul, Petar Čobanković i Dragan Primorac, otputovalo je u Izrael, kako bi u zemlji poznatoj po uspjesima u navodnjavanju prikupilo sve elemente za izradbu hrvatskog master plana navodnjavanja.

Ministar Čobanković tom je prigodom izjavio da je s izraelskim kolegom, ministrom Israelom Katzom u Jeruzalemu dogovorio konkretne stvari vezane za formiranje međudržavne stručne radne skupine za problematiku poljoprivrede.

Naglasio je kako je hrvatska strateška odrednica u poljoprivredi promjena strukture naše poljoprivrede, odnosno kako su prioriteti hrvatske poljoprivrede daljnji razvoj kultura voća i povrća, vinogradarstvo, stočarstvo i proizvodnja mlijeka. A u tom kontekstu jedan od strateških programa je i navodnjavanje poljoprivrednih površina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙