FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Verhaege: ulaskom u EU, hrvatska prehrambena industrija može napredovati

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska prehrambena poduzeća ne bitrebala strahovati od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, već bi setrebala što bolje pripremiti, jer im euro integracije mogu donijetiznatne koristi, ocijenio je bivši predsjednik belgijske Udruge zahranu i predstavnik belgijske Vlade u tamošnjem Gospodarsko -socijalnom vijeću Paul Verhaege na tribini u organizaciji Udruge
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska prehrambena poduzeća ne bi trebala strahovati od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, već bi se trebala što bolje pripremiti, jer im euro integracije mogu donijeti znatne koristi, ocijenio je bivši predsjednik belgijske Udruge za hranu i predstavnik belgijske Vlade u tamošnjem Gospodarsko - socijalnom vijeću Paul Verhaege na tribini u organizaciji Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

"Nasuprot strepnjama i strahovima, hrvatski prehrambeni sektor trebao bi biti puno optimističniji i dobro se pripremiti za ulazak u EU, jer najsposobnije kompanije ne samo da će preživjeti, nego će i značajno napredovati", rekao je Verheage.

Po njegovu mišljenju, na prostranom europskom tržištu ima dovoljno mjesta za sposobne prehrambene kompanije, a kao posebnu prednost istaknuo je mogućnost povoljnije nabave sirovina. "Kao kupci sirovina iz primarne poljoprivredne proizvodnje, s pravom očekujete kvalitetu i povoljnu cijenu, a ne nađete li to u svojoj zemlji, kao članica EU-a moći ćete je nabaviti bez carina i kvota iz drugih zemalja Unije", kaže Verhaege. Prehrambena industrija, kako je naglasio, ne smije ovisiti o monopolu na sirovine iz poljoprivrede na lokalnom tržištu, kao što je to sada u Hrvatskoj. "Kad se granice otvore s tim je gotovo. Pogonska sila za prehrambenu industriju nisu sirovine, nego tržišna potražnja", ističe Verhaege.

Belgijski stručnjak preporuča uvođenje europske regulative u poljoprivredu i prehrambenu industriju i prije no što Hrvatska postane članica EU-a, smatrajući da bi to bila velika pomoć hrvatskim prehrambenim tvrtkama u njihovim izvoznim poslovima.

Odgovarajući na upit kakve su perspektive hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije, s obzirom na šest puta manju vrijednost proizvodnje po radniku u Hrvatskoj u odnosu na EU (240: 40 tisuća eura godišnje), Verhaege ističe da će pritisak konkurencije najvjerojatnije osigurati rast proizvodnje po zaposlenom, a s druge strane, očekuje da će povećana potražnja građana povećati dodanu vrijednost u prehrambenom sektoru.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙