FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pesimizam posloprimaca smanjio indeks tržišta rada

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Optimizam posloprimaca na hrvatskomtržištu rada u pogledu izgleda za nalaženje boljeg posla u zadnjemtromjesečju ove godine bio je u značajnom padu, što je uzrokovalo padindeksa tržišta rada (ITR) koji je najniži od početka mjerenja,travnja 2003. godine.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Optimizam posloprimaca na hrvatskom tržištu rada u pogledu izgleda za nalaženje boljeg posla u zadnjem tromjesečju ove godine bio je u značajnom padu, što je uzrokovalo pad indeksa tržišta rada (ITR) koji je najniži od početka mjerenja, travnja 2003. godine.

Indeks se u odnosu na treće tromjesečje smanjio za 2,1 postotna poena i iznosi 98,3.

Anketu za izračun ITR-a proveo je tijekom studenoga internetski portal Moj-posao.net, na uzorku od oko 150 poslodavaca i 900 posloprimaca.

U studenom je 64,1 posto posto anketiranih posloprimaca smatralo da su im izgledi za nalaženje boljeg posla vrlo dobri, dobri ili osrednji, što je 4,1 postotnih poena manje u odnosu na treće tromjesečje 2005. godine, te 10,6 postotnih poena manje u odnosu na drugi kvartal.

Ovakve ocjene posloprimaca, smanjila su podindeks ITR-a za posloprimce sa kolovoških 108,5, na 101,9 u studenom.

Nasuprot tome, poslodavci su blago optimističniji nego u kolovozu kada je provedena prethodna anketa, pa podindeks za poslodavce iznosi 94,7, dok je u kolovozu iznosio 92,3.

Povećanje broja zaposlenih u narednih godinu dana planira 68,5 posto anketiranih poslodavaca, što je za 8,2 postotna poena više u odnosu na kolovoz kada je 60,3 posto anketiranih tvrtki odgovorilo pozitivno na ovo pitanje.

Većina poslodavaca, njih 54,5 posto, smatra da će u idućem razdoblju morati povećavati plaće barem brzinom kojom su ih povećavali u proteklom razdoblju. Ovaj pokazatelj je u laganom padu u odnosu na treći kvartal kada je 58,3 posto anketiranih poslodavaca smatralo da će plaće rasti brže nego u prethodnom razdoblju.

Među poslodavcima koji izjavljuju da će povećati broj zaposlenih u idućih 12 mjeseci, većina smatra da će to učiniti zbog rasta poslovanja (66,1 posto), dok je na drugom mjestu premali broj radnika za postojeće poslovanje (30,4 posto), nakon čega slijedi restrukturiranje i dr. (3,5 posto).

Indeks tržišta rada dobija se usrednjavanjem podindeksa za poslodavce i posloprimce. Podindeks za poslodavce se izračunava na osnovu njihove procjene povećanja broja zaposlenih i plaća u idućih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci.

Posloprimci istodobno procjenjuju kakvi su im izgledi za nalaženje boljeg posla uz ponuđene odgovore 'vrlo dobri, dobri, osrednji, loši, vrlo loši'. Podindeks je postotak onih koji su odabrali jedan od prva tri odgovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙