FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskup Valter Župan: Poštujmo i pomažimo život

ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Vijeća HBK za obiteljkrčki biskup Valter Župan uputio je u povodu Dana života poruku ukojoj ističe da društvo koje ne promiče trajne ljudske i obiteljskevrednote, koje dopušta otvoreno omalovažavanje i vrijeđanje etičkih,vjerskih i kulturnih vrijednosti kao i nacionalnih stečevina, nijesvjesno ili ne vodi računa kamo sve to vodi.
ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Vijeća HBK za obitelj krčki biskup Valter Župan uputio je u povodu Dana života poruku u kojoj ističe da društvo koje ne promiče trajne ljudske i obiteljske vrednote, koje dopušta otvoreno omalovažavanje i vrijeđanje etičkih, vjerskih i kulturnih vrijednosti kao i nacionalnih stečevina, nije svjesno ili ne vodi računa kamo sve to vodi.

"Danas smo posebno osjetljivi na svoju slobodu, branimo dostojanstvo osobe i ljudska prava. Želimo biti sretni. No, sve je to moguće samo ako štitimo i cijenimo vlastiti i tuđi život", ističe krčki biskup na početku poruke naslovljene "Poštujmo i pomažimo život", objavljene u prigodi današnjeg blagdana Svete obitelji.

Po njegovim riječima nitko ne može dosegnuti sreću i slobodu ako omalovažava život postupcima koji se protive zdravlju, ili svojevoljno dovodi samoga sebe u izazove koji su opasni za život. Upozorava kako ima ljudi koji žele ispiti iz čaše života sve ono što im ona može pružiti pa se u trci za nekontroliranim užitkom prepuštaju sredstvima ovisnosti - drogi i alkoholu.

"U takvom stanju završavaju svoj život na cesti i često su krivi za smrt drugih. Takvi su postupci dokaz besperspektivnosti i ravnodušnosti prema vrijednosti života te pomanjkanja ljubavi prema sebi i drugima", napominje i dodaje kako zbog materijalne nesigurnosti mladi ne sklapaju brak ili odugovlače s tom odlukom pa se prepuštaju frustriranosti i besciljnosti.

Navodi kako u našem društvu, koje se sve više raslojava na bogate i siromašne, nerijetko mlađe obitelji s malom djecom ne uspijevaju pribaviti sredstva za dostojan život i školovanje djece.

"Dužnost nam je pomoći svima koji se nalaze u nedoumici i poteškoćama da pronađu put nade i ljubavi za život, da s povjerenjem gledaju na brak i obitelj i da se opredijele za kulturu života, a ne smrti", napominje u poruci.

U zaključnom dijelu poziva da se pomaže život "podrškom i ohrabrenjem roditeljima koji očekuju dijete".

"Poštivati život znači cijeniti čovjeka koji je glavni čimbenik napretka. Tehnika sama po sebi ne jamči napredak. Visoke tehnike, kada ih nisu pratile moralne vrijednosti, prouzročile su velika razaranja. Pomažimo život da bismo izgrađivali, a izgrađeno sačuvali!", kaže u poruci predsjednik Vijeća HBK-a za obitelj krčki biskup Valter Župan.

Crkva u Hrvatskoj 5. veljače 2006. po jedanaesti će put proslaviti Dan života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙