FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promemorija biskupa Komarice vlastima RS

SARAJEVO,12. prosinca 2005.(Hina) - Banjolučki biskup Franjo Komaricauručio je u ponedjeljak predsjedniku Republike Srpske (RS) DraganuČaviću promemoriju o problemima u odnosima između vlasti i Katoličkecrkve u RS zatraživši da se počne s njihovim što bržim rješavanjem.
SARAJEVO,12. prosinca 2005.(Hina) - Banjolučki biskup Franjo Komarica uručio je u ponedjeljak predsjedniku Republike Srpske (RS) Draganu Čaviću promemoriju o problemima u odnosima između vlasti i Katoličke crkve u RS zatraživši da se počne s njihovim što bržim rješavanjem.

Kako prenosi Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (KTA), u promemoriji se Čavića podsjeća da neki problemi čekaju na rješavanje već punih 14 godina a biskup Komarica na prvom mjestu se zauzeo za konačno razotkrivanje okolnosti pod kojima je ubijen župnik u Novoj Topoli velečasni Ratko Grgić za kojeg se pouzdano zna da su ga iz župnog doma odveli pripadnici Vojske RS (VRS).

Banjolučki biskup od vlasti RS traži i odgovor na pitanje što se dogodilo s otetim članom pastoralnog vijeća njegove biskupije Marijanom Višticom iz Bosanske Gradiške.

Niti u jednom od ova dva slučaja nije bilo nikakvih mjera koje bi poduzele entitetske vlasti unatoč mnogobrojnim obećanjima.

Biskup Komarica također podsjeća da je još prije godinu dana molio Čavića za pomoć u obnovi barem dijela od 97 posto porušenih ili teško oštećenih crkvenih objekata.

Unatoč činjenici da je od Ministarstva prosvjete i kulture RS još u veljači ove godine zatražena pomoć za obnovu sedam objekata čija je rekonstrukcija započeta, Crkva nikakav odgovor nije dobila.

"Vama je poznato da u široj banjolučkoj regiji, na području moje biskupije, nije bilo ratnih sukoba a da su nam brojni - gotovo svi - crkveni objekti potpuno srušeni ili oštećeni. Ni deset godina nakon rata nitko od vlasti nije nas pitao da popiše ratnu štetu a kamoli da je bar djelomice sanira", podsjeća biskup Komarica.

On također ističe da se od 90 posto katolika Banjolučke biskupije protjeranih tijekom rata vratilo tek njih tri posto te da im nitko nije ponudio nikakvu ozbiljniju pomoć pri povratku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙