FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Umro beogradski glumac Stevo Žigon

BEOGRAD, 30. prosinca 2005. (Hina) - Istaknuti beogradski kazališniglumac Stevo Žigon umro je u četvrtak u 80. godini života u Beogradu.
BEOGRAD, 30. prosinca 2005. (Hina) - Istaknuti beogradski kazališni glumac Stevo Žigon umro je u četvrtak u 80. godini života u Beogradu.

Stevo Žigon rođen je u Ljubljani 8. prosinca 1926. godine. Studij glume započeo je u Ljubljani, nastavio u tadašnjem Lenjingradu, da bi diplomirao na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od rujna 1948. godine bio je, sve do mirovine, stalni član Jugoslavenskog dramskog pozorišta u Beogradu, a režirao je u mnogim kazalištima u Srbiji i Rusiji, te je predavao glumu na beogradskoj kazališnoj Akademiji.

Osim kazališnih, Žigon je ostvario i značajne uloge u televizijskim dramama, u serijama i filmovima. Značajnije filmske uloge odigrao je u filmovima "Rondo", "Idealist", "Okupacija u 26 slika", "Otpisani".

Žigon je za svoje brojne glumačke uloge bio i nagrađivan. Kao značajnije nagrade u životopisu se ističu Orden rada sa zlatnim vijencem, Sedmojulska nagrada, Zlatna arena Pulskog festivala, Nagrada "Bojan Stupica", Plaketa moskovskog Malog teatra, Plaketa Jugoslavenskog dramskog pozorišta, Dobričin prsten, Medalja počasnog građanina Rusije, Zlatna medalja "Nikolaj Mordvinov" za doprinos razvoju kazališne umjetnosti, a jedna od posljednjih velikih nagrada je "Zlatni vitez", za najbolju predstavu na Međunarodnom kazališnom forumu u Moskvi 2004. godine

U svojim brojnim intervjuima često je spominjao činjenicu da je tijekom Drugog svjetskog rata bio zatvoren najprije u talijanskom i njemačkom zatvoru, a od prosinca 1943. do svibnja 1945. u nacističkom logoru u Dahauu. Tijekom 90-ih godina, u vrijeme raspada bivše Jugoslavije - neki su tvrdili da je upravo zbog logorskih iskustava u svom životu - svojim izjavama podržavao režim Slobodana Miloševića.

Žigon će biti sahranjen u petak u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

(Hina) xttag ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙