FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suradnja u zbrinjavanju otpada Zagreba i Zagrebačke županije

ZAGREB, 28. prosinca 2005. (Hina) - Sporazum o suradnji u zbrinjavanjuotpada prihvatili su danas jednoglasno članovi zajedničkog VijećaGrada Zagreba i Zagrebačke županije i time postigli načelni dogovor ogradnji postrojenja za termičku obradu otpada.
ZAGREB, 28. prosinca 2005. (Hina) - Sporazum o suradnji u zbrinjavanju otpada prihvatili su danas jednoglasno članovi zajedničkog Vijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije i time postigli načelni dogovor o gradnji postrojenja za termičku obradu otpada.

Nakon sanacije odlagališta otpada na Jakuševcu i zamaha u gradnji pročišćivača, u Strategiji gospodarenja otpadom na redu je izgradnja postrojenja za termičku obradu otpada, popularno nazvanog spalionica, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare poslije sastanka zajedničkog Vijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Grad Zagreb će, prema sporazumu, omogućiti Zagrebačkoj županiji zbrinjavanje otpada skupljenog na području te županije u spalionici, a Zagrebačka županija će na svom području omogućiti zbrinjavanje ostataka termičke obrade iz spalionice.

Lokacija za spalionicu trebala bi biti uz pročišćivač otpadnih voda na Žitnjaku, dok će lokacija za pepeo nastao termičkom obradom, kako je najavio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, biti definirana izmjenama Prostornog plana Zagrebačke županije kroz šest do devet mjeseci.

Sporazum o suradnji u zbrinjavanju otpada trebaju prihvatiti Gradsko i Županijsko poglavarstvo te obje skupštine.

Na današnjem sastanku stoga su bile nazočne i predsjednice Gradske odnosno Županijske skupštine Tatjana Holjevac i Palma Klun Posavec.

U Zagrebu godišnje nastane približno 250.000 tona komunalnog otpada, a u Zagrebačkoj županiji 80.000 tona. Budući da su u neposrednom susjedstvu i dobro prometno povezani "ekonomski i tehnički" je opravdano graditi zajedničko postrojenje, navodi se, uz ostalo, u obrazloženju Sporazuma i ističe da se takvim pristupom osigurava ekološki i ekotoksikološki najpovoljnije rješenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙