FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kofeinska pilula kako bi vojnici bili budni

SINGAPUR-ZNANOST-KOFEINKofeinska pilula kako bi vojnici bili budniSINGAPUR, 29. prosinca 2005. (Hina/DPA) - Znanstvenici razvijajukofeinsku pilulu koja bi držala vojnike na terenu budnima proizvodećiosjećaj koji proživljavaju osobe koje inače piju kavu.
SINGAPUR, 29. prosinca 2005. (Hina/DPA) - Znanstvenici razvijaju kofeinsku pilulu koja bi držala vojnike na terenu budnima proizvodeći osjećaj koji proživljavaju osobe koje inače piju kavu.

U prvoj opsežnoj studiji djelovanja kofeina koja je provedena u Aziji, singapursko vodeće istraživačko tijelo na području obrane Nacionalni laboratorij (DSO) tvrdi da će mu za proučavanje tog prirodnog stimulansa biti potrebne tri godine.

"Bit će izvedeno nekoliko eksperimenata kako bi se proučilo djelovanje kofeina na lokalnom stanovništvu i mogu li se ti učinci prenijeti na pojačanu budnost u vojnom kontekstu" kazao je Fabian Lim, šef vojnog psihološkog laboratorija.

"DSO razvija i pilulu koja će sadržavati odgođeno djelovanje kofeina tako da kofein može u organizmu djelovati i nekoliko sati", rekao je Lim.

U eksperimentima će sudjelovati redoviti potrošači kofeina te se nadaju da će rezultat pomoći da se vojnike održava budnima čak i ako budu dulje lišeni sna.

Sudionici istraživanja bit će osobe u dobi do 18 do 35 godina koji dnevno piju više od tri pića koja sadrže kofein.

I dok američki vojnici već troše kofein u žvakaćim gumama, Lim kaže da DSO pokušava pronaći nešto novo s pilulama koje sadrže kofein i koje bi bile različite jakosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙