FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA okončala program puštanja nafte sa zaliha na tržište

SINGAPUR-IEAIEA okončala program puštanja nafte sa zaliha na tržišteSINGAPUR, 27. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodna agencija zaenergetiku (IEA) službeno je okončala program puštanja nafte natržište iz rezervi država članica, započetog u rujnu nakon uraganakoji su poharali američki Meksički zaljev.
SINGAPUR, 27. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodna agencija za energetiku (IEA) službeno je okončala program puštanja nafte na tržište iz rezervi država članica, započetog u rujnu nakon uragana koji su poharali američki Meksički zaljev.

Ta agencija, savjetnik 26 industrijaliziranih država velikih potrošača nafte, odobrila je početkom rujna puštanje 60 milijuna barela nafte na tržište, odnosno otprilike dva milijuna barela dnevno, kako bi tržište bilo dobro opskrbljeno sirovom naftom i gorivima nakon što je uragan Katrina uništio američke naftne platforme u Meksičkom zaljevu i zaustavio proizvodnju u obalnim rafinerijama.

I dok je većina država zaključila prodaje nafte iz svojih rezervi u prvih četiri do šest tjedana, IEA je pristala ostaviti otvorenima vrata za daljnje ponude kako bi tržište imalo sigurnu opskrbu. To je bilo prvo koordinirano puštanje nafte iz rezervi članica u zadnjih 15 godina.

Cijene nafte na američkom tržištu dosegnule su rekordnih 70,85 dolara za barel nakon što je Katrina pogodila američku obalu, a mjesec dana kasnije uslijedio uragan Rita, no otada su oslabile. U utorak se naftom trgovalo na tome tržištu ispod 58 dolara.

Iz IEA su ponovili da se članice neće žuriti s obnovom svojih rezervi nafte, jer bi to izazvalo neželjeni učinak podizanja cijena nafte. Neke zemlje članice EU sada imaju zalihe ispod minimalne 90-dnevne potrošnje zbog puštanja nafte na tržište. "Zemlje članice IEA bit će fleksibilne u ponovnom uspostavljanju svojih zaliha za hitne slučajeve tijekom 2006., uzimajući u obzir sezonsku potražnju i mogućnost znatnijeg održavanja rafinerija nego se očekivalo", stoji u priopćenju IEA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙