FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 29. prosinca 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 29. prosinca 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SARAJEVO - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je u srijedu Ugovor o dvojnom državljanstvu između BiH i Republike Hrvatske. Ugovorom o dvojnom državljanstvu utvrđeni su uvjeti stjecanja državljanstva BiH odnosno Hrvatske te potvrđeno pravo na dvojno državljanstvo osobama koje su ga stekle prije postizanja ovog dogovora. Ovakav ugovor od iznimne je važnosti za brojne Hrvate koji žive u BiH a imaju i hrvatsko državljanstvo jer im je, sukladno postojećem Zakonu o državljanstvu BiH, prijetila opasnost gubljenja statusa državljana BiH. Državljani BiH, naime, automatski gube državljanstvo matične države u slučaju stjecanja državljanstva zemlje s kojom ona nema potpisan ugovor o dvojnom državljanstvu. Sporazum o dvojnom državljanstvu, gotovo identičan ovom s Hrvatskom, BiH je ranije zaključila i s državnom zajednicom SCG.

BANJA LUKA - Zastupnici u parlamentu RS-a usvojili su u srijedu Ustavni zakon za primjenu amandmana na ustav RS-a kojim se nadležnosti u području obrane prenose na državu Bosnu i Hercegovinu, čime od 1. siječnja prestaju biti na snazi entitetski zakoni u tom resoru te se ukida ministarstvo obrane i vojska RS-a. Razlog za usvajanje ustavnog zakona je obrambena reforma u BiH koja stupa na snagu 1. siječnja i u sklopu koje će biti formirano jedinstveno ministarstvo obrane i jedinstvena vojska na razini države BiH. Prema usvojenim amandmanima, RS gubi ovlasti da uređuje i osigurava poslove iz područja obrane, a predsjednik Republike Srpske da odobrava ograničenu uporabu postrojbi vojske RS-a kao ispomoć civilnim vlastima u prirodnim katastrofama. Parlament je također usvojio Zakon o prestanku važenja zakona o obrani i vojsci RS-a i u tom smislu ovlastio premijera Peru Bukejlovića da potpiše Sporazum o prijenosu nadležnosti obrane sa RS na državu BiH.

MOSKVA/KIJEV - Ruski i ukrajinski pregovarači nisu u srijedu u Moskvi uspjeli postići dogovor o cijeni ruskog plina i pregovori se nastavljaju u četvrtak, izjavio je ukrajinski ministar energetike Ivan Plaškov. Plaškov je doputovao u Moskvu na pregovore s ruskim kolegama kako bi pokušao pronaći rješenje za spor oko namjera Rusije da Ukrajini gotovo četiri puta poveća cijenu prirodnog plina, odnosno na 230 američkih dolara po barelu. Prema ruskom Gazpromu, riječ je o standardnoj europskoj cijeni za ruski plin. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošloga tjedna da povećanje cijena diktira isključivo tržište. Ukrajinski premijer Jurij Jehanurov ruske je zahtjeve u srijedu ocijenio "apsolutno neprihvatljivim" i "izravnim gospodarskim pritiskom" na njegovu zemlju s "očitim političkim motivacijama". Ne pristane li Ukrajina na nove uvjete, Rusija je zaprijetila da će isporuku plina prekinuti s 1. siječnja. Kijev pak prijeti da će u tom slučaju koristiti plin koji se preko Ukrajine šalje u zapadnu Europu. Povrh toga, rusko ministarstvo poljoprivrede u srijedu je zabranilo uvoz svog mesa iz Ukrajine uz objašnjenje da ukrajinske vlasti ne poštuju osnovne veterinarske propise.

LONDON - Obnovljeni pregovori između sindikata i uprave londonskog metroa koji su za cilj imali spriječiti štrajk u podzemnoj željeznici u srijedu su okončani bez dogovora. Neuspjeh neformalnih razgovora unatoč brojnim susretima dviju strana znači da Londonu prijete dva 24-satna štrajka, od kojih jedan treba početi na Staru godinu. Sindikat je rekao da je spreman otkazati štrajk zaposlenih na postajama podzemne željeznice ako uprava povuče novi raspored smjena odnosno radnog vremena i radnih mjesta zaposlenika. Uprava međutim kaže da su rasporedi bili dio dogovora već postignutog sa sindikatom zaposlenih u podzemnoj željeznici (RMT) i najavljuje da je spremna razgovore nastaviti u četvrtak uz pomoć vijeća za pomirbu. Međutim, kaže uprava, nije sigurno hoće li se razgovoru odazvati RMT. Članovi sindikata najavili su štrajkove 31. prosinca i 8. siječnja u znak prosvjeda zbog planiranih izmjena radnih sati i rasporeda radnih mjesta.

PRIŠTINA - Talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini izjavio je u srijedu u manastiru Visoki Dečani kako Kosovo nikada neće biti neovisno ako ne bude multietničko i da pitanje Kosova nije samo pitanje građana Kosova već i Europe. Fini je nakon posjeta Visokim Dečanima na zapadu Kosova rekao da je Kosovu potrebno europsko rješenje i da Europska unija treba biti aktivan sudionik u pregovorima o statusu Kosova. Status Kosova, rekao je Fini, nije samo pitanje stanovnika te pokrajine nego i Europe, istaknuvši kako Kosovo neće biti neovisno ako na njegovom teritoriju ne bude zajamčena multietničnost.

NEW YORK/ZAGREB - Ujedinjeni narodi, Europska unija, Sjedinjene Države i Rusija pozdravili su u srijedu skorašnje palestinske izbore, ocijenivši da je riječ o "pozitivnom koraku". Tzv. Kvartet za Bliski istok ocijenio je, u priopćenju objavljenom u New Yorku, da će izbori konsolidirati palestinsku demokraciju i pridonijeti rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, odnosno stvaranju neovisne palestinske države i njezinom mirnom suživotu s Izraelom. Kvartet je međutim izrazio protivljenje nazočnosti militanata koji ne žele mir s Izraelom u budućoj palestinskoj vladi. Pozvao je također palestinske vlasti da zaustave napade oružanih skupina poput Hamasa i Islamskog džihada na Izrael. Palestinski izbori predviđeni su za 25. siječnja, no UN-ovi dužnosnici tvrde da bi se datum mogao pomaknuti za neki drugi dan u siječnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙