FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati državnih službi pozivaju na štrajk 28. prosinca

ZAGREB, 23. prosinca 2005. (Hina) - Sindikati državnih službi pozvalisu danas 65.000 zaposlenih u tijelima državne vlasti da se u srijedu,28. prosinca, priključe štrajku protiv niskih plaća i lošeg statusadržavnih službenika i namještenika.
ZAGREB, 23. prosinca 2005. (Hina) - Sindikati državnih službi pozvali su danas 65.000 zaposlenih u tijelima državne vlasti da se u srijedu, 28. prosinca, priključe štrajku protiv niskih plaća i lošeg statusa državnih službenika i namještenika.

Sindikati će štrajkati jer je Vlada odbila zahtjev za stalnim mjesečnim dodatkom od 300 kuna svim službenicima i namještenicima, čime bi se barem privremeno uklonilo zaostajanje njihovih plaća za plaćama javnih službi.

Također je odbila donijeti uredbe o povećanju koeficijenata i dodacima na posebne uvjete rada.

Čelnici Sindikata državnih službenika i namještenika, Sindikata policije, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata vojnih službenika i namještenika apelirali su na konferenciji za novinare na građane da iduće srijede budu strpljivi, jer štrajk nije uperen protiv njih.

"Neka se građani ne ljute na nas, nego na Vladu koja ne pokazuje nikakvu socijalnu osjetljivost prema državnim službama", rekao je predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić.

Policajci će i tijekom štrajka pružati hitne intervencije, tako da sigurnost građana neće doći u pitanje, obećao je Jagić.

Neće biti ugrožena ni obrambena sposobnost zemlje, jer je MORH dužan osigurati normalno funkcioniranje Oružanih snaga usprkos štrajku, no sve što u obrambenom sustavu nije nužno, neće funkcionirati, najavio je Tomislav Petrović iz Sindikata vojnih službenika.

Sindikalci također ne žele oštetiti građane koji će toga dana koristiti usluge pravosudnih tijela, tako da će se zakazane rasprave održati, a pravosudna policija će obavljati osnovne aktivnosti.

No, ostali segmenti državne uprave će štrajkati, pa i zaposleni u ministarstvima, za koja Vlada tek treba donijeti naputak o minimumu funkcioniranja za vrijeme štrajka, kazao je predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas.

Ihas je napomenuo da su sindikati tijekom nedavnih pregovora iskazali spremnost na dodatni ustupak - da dodatak od 300 kuna ne bude u neto nego bruto iznosu, što bi zaposlenima donijelo povećanje od oko 150 kuna, ali Vlada je i to odbila.

"Taj je zahtjev minimum u približavanju naših plaća javnim službama, i ne može se nazivati uravnilovkom", rekao je Ihas dodavši da im Vlada zauzvrat nije ponudila ništa.

Sindikalci očekuju pritisak na zaposlene da ne sudjeluju u štrajku, stoga najavljuju da će protiv svakog rukovoditelja koji svojim djelatnicima bude uskraćivao pravo na štrajk podnijeti kaznenu prijavu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙