FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad njemačkog izvoza unatoč slabljenju tečaja eura

BERLIN, 9. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Njemački izvoz u ovogodišnjem jelistopadu smanjen za 0,6 posto na mjesečnoj razini unatoč padu tečajaeura, objavio je u petak njemački statistički ured.
BERLIN, 9. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Njemački izvoz u ovogodišnjem je listopadu smanjen za 0,6 posto na mjesečnoj razini unatoč padu tečaja eura, objavio je u petak njemački statistički ured.

U rujnu ove godine izvoz iz najvećeg europskog gospodarstva uvećan je snažnih 2,4 posto, a njegov pad koji je uslijedio u listopadu osjetno je veći od 0,1-postotnog smanjenja koliko su predviđali ekonomisti.

No, na godišnjoj razini promatrano, povećanje njemačkog izvoza kao najveće pokretačke snage koja stoji iza rasta gospodarskih aktivnosti u zemlji, dosegnulo je 7,2 posto u listopadu, pokazuju podaci statističkog ureda.

Njemački uvoz u tom je mjesecu porastao snažnih 9,4 posto na godišnjoj razini, nakon što je njegov rast na mjesečnoj razini dosegnuo 3,1 posto. Njemački trgovinski višak smanjen je na 12,2 milijarde eura nakon 15 milijardi eura viška zabilježenog u rujnu.

Njemačka je u listopadu ostvarila višak na tekućem računu platne bilance od 6,4 milijarde eura, koji je smanjen u odnosu na rujanski višak u visini 7,8 milijardi. Objava najnovijih podataka stigla je u vrijeme objave niza prognozi koje ukazuju na snažniji rast njemačkog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙