FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD predviđa brži rast globalnog gospodarstva

PARIZ, 29. studenog 2005. (Hina/dpa) - Globalno gospodarstvo rast ćebržim tempom tijekom idućih godina u usporedbi s nedavnim trendovima,dok će inflacija ostati pod kontrolom unatoč rastućim cijenama nafte,navodi Organizacija za europsku suradnju i razvitak (OECD) u svojimGospodarskim prognozama objavljenim u utorak.
PARIZ, 29. studenog 2005. (Hina/dpa) - Globalno gospodarstvo rast će bržim tempom tijekom idućih godina u usporedbi s nedavnim trendovima, dok će inflacija ostati pod kontrolom unatoč rastućim cijenama nafte, navodi Organizacija za europsku suradnju i razvitak (OECD) u svojim Gospodarskim prognozama objavljenim u utorak.

Gospodarski rast za sve zemlje članice OECD-a predviđa se u visini 2,9 posto u 2006. i 2007. prema 2,7 posto u ovoj godini, pri čemu rast među kontinentima postaje više ujednačen.

Jačanje gospodarskog rasta ići će na korist posustalih europskih gospodarstava poput Njemačke, koja je povećala svoju konkurentnost te će stoga imati koristi od procvata u Aziji, pored ostalih događanja, stoji u izvješću OECD-a.

Iako su Sjedinjene Države dobro apsorbirale učinke nekoliko razornih uragana i probleme s opskrbom nafte, najveće će se svjetsko gospodarstvo nešto umiriti u iduće dvije godine, pri čemu će rast BDP-a usporiti s ovogodišnjih 3,6 na 3,5 posto u 2006. i na 3,3 posto godinu kasnije. Japansko gospodarstvo po OECD-ovim bi prognozama trebalo porasti za dva posto u 2006. i 2007.

S druge strane, zemlje eurozone zabilježit će ubrzanje rasta svojih gospodarstava, s ovogodišnjih 1,4 posto na 2,1 posto u idućoj godini i 2,2 posto u 2007. OECD predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, u visini 1,8 posto u idućoj godini, u usporedbi s 1,1 posto u 2005., te u visini do 2,2 posto u 2007.

OECD očekuje da će stopa inflacije u iduće dvije godine ostati pod kontrolom obzirom da stručnjaci ocjenjuju da su naftni cjenovni šokovi najvećim dijelom apsorbirani. Predviđa također čak i smanjenje cijene barela sirove nafte sa sadašnjih 58 na 51 dolar do kraja 2007.

Po mišljenju OECD-a, povećanje kamatnih stopa planirano za sastanak Europske središnje banke (ECB) u četvrtak je preuranjeno budući da je gospodarski rast u eurozoni ostao senzitivan na poremećaje.

U svojem izvješću OECD upozorava i na rastuće neravnoteže na tekućim računima platne bilance, predviđajući rast američkog trgovinskog manjka na golemih sedam posto BDP-a do 2007. dok bi japanski višak u istome razdoblju trebao porasti s 3,4 na 4,7 posto. Jedino će eurozona imati više manju uravnoteženu trgovinsku bilancu, pri čemu će manjak iznositi 0,2 posto iduće i 0,1 posto u 2007, stoji u izvješću OECD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙