FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD prognozira strožu monetarnu politiku središnjih banaka

PARIZ, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Organizacija za gospodarskusuradnju i razvoj (OECD) očekuje da će ciklus kojim američka saveznabanka Fed povećava kamate završiti u ožujku sljedeće godine nakon jošnekoliko njihovih podizanja za po četvrtinu postotnog boda, čime bikamate ukupno porasle na 4,75 posto.
PARIZ, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) očekuje da će ciklus kojim američka savezna banka Fed povećava kamate završiti u ožujku sljedeće godine nakon još nekoliko njihovih podizanja za po četvrtinu postotnog boda, čime bi kamate ukupno porasle na 4,75 posto.

U polugodišnjem izvješću o gospodarskim prognozama, OECD je u utorak objavio da bi za eurozonu bilo najbolje kada bi Europska središnja banka zasad odustala od povećanja kamata te kada bi tek od druge polovine 2006. postupno počela povećavati ključnu kamatnu stopu za po 125 baznih bodova.

"S obzirom na to da je inflacija izložena pritiscima sa suprotnim predznacima, čini se da bi bilo primjereno da kamatne stope ostanu nepromijenjene sve dok se aktivnost ne stabilizira", ističe je u dijelu OECD-ova izvješća, posvećenom eurozoni.

"Iako prisutan, rizik od značajnih sekundarnih efekata na inflaciju nije dovoljno visok da bi zahtijevao povećanje kamatnih stopa u neposrednoj budućnosti", smatraju autori OECD-ova izvješća.

Japanska središnja banka ustrajat će na nultoj kamatnoj stopi do kraja 2006. a zatim će ih postupno podizati za jedan posto do kraja 2007., prognozira OECD.

Središnja britanska banka suočava se s teškom odlukom o potrebi nastavka politike smanjenja kamatnih stopa, pri čemu može usvojiti i politiku "čekanja", ističe OECD.

Istodobno se očekuje da će Švicarska narodna banka od početka 2006. postupno podizati kamatne stope nakon stabilizacije gospodarskog oporavka, navodi se u OECD-ovim prognozama.

Organizacija predviđa da će njezinih 30 članica u cjelini u sve većem broju bilježiti uzlazni gospodarski trend, ostvarujući rast od 2,9 posto u 2006. i 2007. nakon 2,7 posto u ovoj godini.

Rast trgovine u svijetu trebao bi po prognozama OECD-a dosegnuti razinu od 9,1 posto u 2006. odnosno 9,2 posto u 2007. nakon 7,3 posto u ovoj godini. Izvješće se temelji na pretpostavci da neće biti promjena u valutnom tečaju dolara u odnosu na onaj od 11. studenog, kada je dolar vrijedio 118 jena odnosno 0,842 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙