FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I ruski gornji dom za ograničenje rada NGO-a

MOSKVA, 27. prosinca 2005. (Hina/AP) - Gornji dom ruskog parlamenta uutorak je gotovo jednoglasno potvrdio sporni zakon kojim se ograničavarad nevladinih udruga (NGO) što kritičari ocjenjuju udarom na civilnodruštvo.
MOSKVA, 27. prosinca 2005. (Hina/AP) - Gornji dom ruskog parlamenta u utorak je gotovo jednoglasno potvrdio sporni zakon kojim se ograničava rad nevladinih udruga (NGO) što kritičari ocjenjuju udarom na civilno društvo.

Senatori u Vijeću federacije odobrili su u utorak zakon sa 153 prema jedan i s jednim suzdržanim glasom.

Prijedlog zakona prošlog je tjedna odobrio donji dom (Duma) a još ga treba potpisati predsjednik Vladimir Putin.

Predlagatelji tvrde da je zakon potreban u jačanju borbe protiv terorizma i ekstremizma. Kritičari, naprotiv, upozoravaju da pod krinkom jačanja kontrole kako bi se suprotstavio terorizmu Kremlj (vlada) ograničava rad nevladinih udruga koje kritiziraju vladu, zagovaraju demokraciju i jačanje ljudskih prava prije parlamentarnih i predsjedničkih izbora 2007. i 2008.

Brojni NGO-i, financirani iz sredstava zapadnih institucija, odigrali su važnu ulogu u masovnim demonstracijama koje su pomogle na vlast dovesti oporbu u bivšim sovjetskim republikama Gruziji, Ukrajini te Kirgistanu.

Takav razvoj događaja uznemirio je Moskvu i druge vlade u regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙