FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruska Duma 'za' zakon o ograničenju nevladinih udruga

ZAGREB/MOSKVA, 23. prosinca 2005. (Hina) - Ruska Duma (donji domparlamenta) odobrila je u petak vrlo kritizirani zakon o ograničenjurada nevladinih udruga što skupine za ljudska prava ocjenjuju udaromna civilno društvo koje vlada želi što više kontrolirati.
ZAGREB/MOSKVA, 23. prosinca 2005. (Hina) - Ruska Duma (donji dom parlamenta) odobrila je u petak vrlo kritizirani zakon o ograničenju rada nevladinih udruga što skupine za ljudska prava ocjenjuju udarom na civilno društvo koje vlada želi što više kontrolirati.

S 357 glasova 'za', 20 protivnih i sedam suzdržanih, Duma je u trećem čitanju usvojila zakon koji još treba prihvatiti i gornji dom te potpisati predsjednik Vladimir Putin, javila je agencija Associated press.

Nakon oštrih kritika Putin je donekle razvodnio prvotnu, strožu verziju zakona kojim se ograničava rad stranih nevladinih udruga poput Greenpeacea i Amnesty Internationala, uklonivši dio ali ostavivši znatan dio ograničenja.

Predsjednik Putin se opravdavao da je zakon neophodan kako bi se stalo na kraj teroristima i špijunima koji djeluju pod krinkom nevladinih udruga.

Sličan se argumentom nedavno opravdavalo ograničavanje medijskog izvještavanja u praćenju regionalnih izbora, podsjeća Reuters.

Nevladine udruge, koje su prosvjedima alarmirale javnost nastojeći spriječiti donošenje zakona, ističu da Putin želi sve aspekte ruskog života staviti pod kontrolu Kremlja (vlade) prije parlamentarnih i predsjedničkih izbora 2007.-2008.

"Umjesto da jača kontrola civilnog društva nad birokracijom, mi dobijamo sve birokratskiju kontrolu nad civilnim društvom", ocijenio je Oleg Smolin, glasnogovornik komunističke stranke, jedine koja je u parlamentu glasala protiv zakona. "Čeličnim stiskom ne možete ljude prisiliti na bolji život", zaključio je Smolin.

Lev Levinson iz Instituta za ljudska prava kazao je za moskovski radio Echo kako "poziva Dumu, Vijeće federacije (gornji dom) i predsjednika neka ne podrže zakon". "No pošteno govoreći, šanse nam nisu velike", priznao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙