FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 7. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 7. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Dvojica razbojnika ubijena u jučerašnjoj policijskoj potjeri nakon pljačke pošte od ranije su poznati po brojnim kaznenim djelima, a riječ je o 33-godišnjem Igoru Breškiću i 40-godišnjem Vladimiru Dasoviću, objavila je danas policija. Zagrepčanin Breškić ukupno je bio osumnjičen za osam kaznenih djela od kojih je najteže bilo ono za ubojstvo oca 1993. u Stupničkom Obrežu, a za koje je sedam godina kasnije sudski oslobođen. Drugi ubijeni razbojnik Dasović s područja je Karlovca, a policiji je poznat po čak 49 kaznenih djela. "Te osobe nisu odgovarajuće sankcionirane prilikom prijašnjih nedjela, a da jesu sada bi sigurno bili negdje drugdje, bili bi živi iza rešetaka", kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare u zagrebačkoj policiji ravnatelj policije Ivica Franić.

ZAGREB - Spornu odluku o povećanju naknada za putne troškove saborskih zastupnika raspravit će za to nadležni Odbor za izbor i imenovanja tek nakon što dobije pregled troškova po svakom zastupniku, najavila je danas predsjednica Odbora Nevenka Majednić. Odbor je stoga, do daljnjega otkazao za danas sazvanu sjednicu. Majdenić je kazala da su povećanje naknada za putne troškove, usmeno i u više navrata, tražili sami zastupnici. Odbor je, istaknula je, dužan takve zahtjeve staviti na dnevni red, no to ne znači da ih mora i razmotriti i prihvatiti. Potvrdila je da se sporna naknada troškova zastupnicima koji žive u krugu 50 kilometera od Zagreba isplaćuje od prošlog saziv Sabora. Odbacila je računice po kojima Sabor na ime naknada godišnje isplati pola milijuna kuna - radi se, kazala je, o manjoj, odnosno o svoti od 150 tisuća kuna.

ZAGREB - Hrvatski sabor i danas raspravlja o drugačijem načinu financiranja vodnoga gospodarstva. Vlada predlaže da se uvede vodni doprinos koji bi plaćali investitori prije izdavanja građevinske dozvole, a tako prikupljena sredstva koristila bi se za održavanje sustava zaštite od poplava. I dok oporba dvoji oko ispravnosti takvog rješenja, HDZ-ovi zastupnici ga drže dobrim, tvrde da se neučinkovitim pokazao postojeći način financiranja sustava obrane od poplave samo iz državnoga proračuna.

ZAGREB - Jutros u 6,22 sati seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjereno jak potres s epicentrom 58 kilometara sjeveroistočno od Zagreba, u gorju između Varaždina i Varaždinskih Toplica. Magnituda potresa iznosila je 3,1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru 4 stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio kod Varaždinskih Toplica. S obzirom na jačinu potresa, ne očekuju se materijalne štete, izvijestila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

ZAGREB - U povodu novinskih napisa o mogućem preseljenju "Kinoteke" u kino "Tuškanac", Hrvatski filmski savez (HFS) koji koristi to kino priopćio je danas da nije točno da u Zagrebu nema prostora za prikazivanje filmskih klasika jer kino "Tuškanac" to uspješno radi od prošle godine. Vinko Brešan, direktor Zagreb filma, pod čijom je upravom do ovog tjedna bio prostor "Kinoteke" koji je vraćen Župi sv. Blaža, najavio je da bi se oprema i zaposleni iz "Kinoteke" mogli preseliti u "Tuškanac". Po podatcima Zagreb filma u "Kinoteci" je zaposleno četvero djelatnika - voditelj odjela prikazivanja filmova, biljeter, prodavačica ulaznica i kinooperater. Tajnica HFS-a Vera Robić-Škarica naglasila je da sadašnji proračun Filmskog saveza ne bi mogao podnijeti nove zaposlene te da će to morati rješavati Zagreb film i Gradski ured za kulturu.

ZAGREB - Treći Zagrebački prevodilački susret u organizaciji Društva hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) posvećen prevođenju kroz stoljeća održat će se 9. i 10. prosinca u Zagrebu. Zagrebački prevodilački susret ove se godine održava pod nazivom "Tradicija i individualni talent (Misao o prevođenju kroz stoljeća)". Zagrebački prevodilački susret organizira se svake dvije godine. Osnovna djelatnost DHKP-a je ostvarivanje i usklađivanje zajedničkih interesa i prava književnih prevoditelja te podizanje razine prevodilaštva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙