FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Granić: rizik zamjene državnog monopolima multinacionalnih kompanija

ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - U privatizaciji elektroenergetskogsektora postoji realan rizik da se državni monopoli zamijene smonopolima velikih multinacionalnih kompanija, upozorio je danaspredsjednik Hrvatskog energetskog društva Goran Granić.
ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - U privatizaciji elektroenergetskog sektora postoji realan rizik da se državni monopoli zamijene s monopolima velikih multinacionalnih kompanija, upozorio je danas predsjednik Hrvatskog energetskog društva Goran Granić.

Privatizacija je u proteklom razdoblju donosila koncentraciju, veće su tvrtke kupovale manje, smanjio se broj tvrtki i broj onih koji će trgovati. To nije beznačajan proces i o tomu, ne samo u Hrvatskoj, treba dobro razmisliti - da li se državni monopol može pretvoriti u monopol multinacionalnih kompanija, kazao je Granić na 14. Forumu - Dan energije u Hrvatskoj koji se održava u Zagrebu.

Tema Foruma su "Energetske perspektive danas i sutra, svijet-Europa-Hrvatska".

Govoreći o energetskom sektoru u razdoblju 1990.-2005., Granić je najvećim propustom označio činjenicu da nije došlo do tehnološkog iskoraka.

Stoga ključnom smatra stvaranje koalicije za tehnološki razvoj. Razvijene zemlje moraju se izdići iznad svojih interesa i udružiti se u težnji ka tehnološkom razvoju u energetici i povećanju ulaganja u tehnološki razvoj, poručio je Granić.

Uz političke događaje u prethodnih 15 godina, kao neke od značajki proteklog razdoblja ističe i veći gospodarski i rast potrošnje energije u nerazvijenim zemljama nego u razvijenima.

Povećanje cijena nafte u protekle dvije godine uzrokovano je povećanjem potrošnje energije u Kini i ostalim azijskim zemljama, ali i elemenata špekulacije i političkih očekivanja, kazao je Granić, koji i u predstojećem razdoblju očekuje daljnji pritisak na cijene primarnih oblika energije.

Očekuje i nastavak gospodarskog rasta i rasta potrošnje energije u nerazvijenim zemljama, nastavak političke nesigurnosti oko zemalja proizvođača energije, ali se nada i značajnijem angažiranju vlada u povećanju energetske efikasnosti i korištenju obnovljivih izvora energije.

Na Forumu je, uz ostalo, predstavljen i globalni scenarij razvoja energija - ekonomija - ekologija (E3) do 2050. i dalje. Osnova istraživačkog projekta kompatibilnih energetskih strategija na Međunarodnom institutu za analizu primijenjenih sustava (IIASA) je globalni trend "dekarbonizacije", što uključuje tendenciju većoj učinkovitosti, fosilnim gorivima s manjim sadržajem ugljika, te obnovljivim izvorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙