FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Optuženik priznao da su "Škorpioni" ubili zarobljenike

BEOGRAD,22. prosinca(Hina) - U nastavku suđenja petorici pripadnikaparavojne postrojbe "Škorpioni" pred tročlanim vijećem Specijalnogsuda za ratne zločine u Beogradu u četvrtak je trećeoptuženiAleksandar Medić, izjašnjavajući se o navodima optužnice, rekao da suzarobljene Bošnjake ubili pripadnici te postrojbe, ali da on osobnonije pucao u njih.
BEOGRAD,22. prosinca(Hina) - U nastavku suđenja petorici pripadnika paravojne postrojbe "Škorpioni" pred tročlanim vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu u četvrtak je trećeoptuženi Aleksandar Medić, izjašnjavajući se o navodima optužnice, rekao da su zarobljene Bošnjake ubili pripadnici te postrojbe, ali da on osobno nije pucao u njih.

Optuženici se terete da su 16. ili 17. srpnja 1995. godine u blizini Trnova ubili šestoricu srebreničkih Bošnjaka. Optužnice su podignute nakon što se monstruozan video zapis njihova zločina pojavio u javnosti.

"Nisam počinio krivično djelo i ne osjećam se krivim", rekao je u svom iskazu Aleksandar Medić. On je kazao da su prema zapovijedi zapovjednika "Škorpiona" Slobodana Medića iz Trnova kamionima odvezli pet do šest bošnjačkih zarobljenika, ali ne zna točno na koje mjesto.

U kamionu sa zarobljenicima bili su on, Pero Petrašević i Milorad Momić, a u kabini kamiona Slobodan Davidović i Slobodan Stojković koji je nosio kameru i sve snimao.

Kada su stigli na njemu nepoznato mjesto, zarobljenicima je naređeno da legnu na zemlju, a zatim su krenuli prema nekoj vikendici, rekao je Medić i naglasio kako je vjerovao da će zarobljenici biti zatočeni u toj kući.

Medić je potom naveo da je prateći zatočenike malo zaostao na jednom proplanku, a zatim iznenada čuo pucnjavu i vidio kako njegov suborac, izvjesni "Đole Šiptar", puca u zarobljenike, a i Petrašević i Branislav Medić su imali uperene puške u te ljude.

"Bio sam u šoku, zaledio sam se", rekao je optuženi, dodavši kako on nije pucao i da mu je puška bila okrenuta u zrak. Zatim je optužio svog suborca Momića da je ubio preostalu dvojicu zatočenika koji su krenuli zakopati leševe. Medić tvrdi da taj dio zločina nije zabilježen na zloglasnoj video snimci.

Kada su se vratili u Trnovo, rekao je Medić, Petrašević je podnio prijavak zapovjedniku "Škorpiona" i kazao da je zapovijed izvršena i da su, kako je rekao, "paketi" likvidirani.

Pored Aleksandra Medića, za zločin kod Trnova optužnicom od 7. listopada terete se pripadnici "Škorpiona" Slobodan i Branislav Medić (39), Pero Petrašević i Aleksandar Vukov, kao i neimenovani pripadnici postrojbe pod nadimcima "Miša Turčin", "Bobo" i "Đole Šiptar".

Postupak je razdvojen protiv "Škorpiona" spomenutih u optužnici, Milorada Momića koji je u bijegu, i Slobodana Davidovića kome se pred Županijskim sudom u Zagrebu sudi za zločin kod Trnova, ali i za zlostavljanje hrvatskih zarobljenika u Boboti u listopadu 1991. godine.

Poslije ekshumacije tijela šestorice bošnjačkih žrtava na temelju DNK analiza identificirani su Azmir Alispahić (17) i Safet Fejzić (17), te Sadik Saltić (36), dok su obitelji na snimci prepoznale Smaila Ibrahimovića i Fadila Salkića, a identitet posljednje žrtve je ostao nepoznat.

Suđenje se nastavlja u petak.

(Hina) xtman ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙