FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bagdad: Nastavljeno suđenje Sadamu Huseinu

BAGDAD, 28. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Suđenje Sadamu Huseinu isedmorici njegovih suradnika, koji su optuženi za zločine protivčovječnosti, nastavljeno je u ponedjeljak nakon 40-dnevnog prekida, aglavni sudac će razmotriti prijedloge obrane za daljnjom odgodom.
BAGDAD, 28. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Suđenje Sadamu Huseinu i sedmorici njegovih suradnika, koji su optuženi za zločine protiv čovječnosti, nastavljeno je u ponedjeljak nakon 40-dnevnog prekida, a glavni sudac će razmotriti prijedloge obrane za daljnjom odgodom.

S Kuranom ispod ruke, Sadam je posljednji od optuženih ušao u dobro čuvanu sudnicu. Prije nego što je sjeo rekao je nazočnima u sudnici: "Mir narodu mira". Dvojica suoptuženika ustala su dok je on ulazio. Bivši irački predsjednik bio je odjeven u bijelu majicu i tamni sako.

Nekoliko sati prije početka suđenja pala je minobacačka granata u bagdadsku "zelenu zonu".

Tijekom stanke u suđenju naoružani napadači ubili su dvojicu Sadamovih odvjetnika, ubrzo nakon početka sudskog procesa 19. listopada.

Sadamovi odvjetnici rekli su da će tražiti tromjesečnu odgodu suđenja kako bi dobili više vremena za pripremu slučaja. Glavni sudac Rizgar Mohammed Amin dao je obrani odgodu od 40 dana nakon prve sjednice suda.

Ako prijedlog za novom odgodom bude odbijen, svjedoci tužiteljstva bi po prvi put trebali iznijeti dokaze.

Sadam i njegovi nekadašnji najbliži suradnici optuženi su za zatočenje, mučenje i ubojstvo 148 šijita iz sela Dujail, sjeverno od Bagdada, nakon što je izvršen neuspio atentat na Sadama u srpnju 1982.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi po optužnici. Ako budu proglašeni krivima, mogli bi biti osuđeni na smrtnu kaznu vješanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙