FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bagdad: Nastavljeno, pa prekinuto suđenje Sadamu Huseinu

BAGDAD, 5. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Bivši irački diktator SadamHusein, rekavši da se ne boji smrti, nazvao je u ponedjeljak svojesuđenje propagandnim trikom, nakon što su svjedoci opisali zločinepočinjene tijekom njegove vladavine.
BAGDAD, 5. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Bivši irački diktator Sadam Husein, rekavši da se ne boji smrti, nazvao je u ponedjeljak svoje suđenje propagandnim trikom, nakon što su svjedoci opisali zločine počinjene tijekom njegove vladavine.

Sadamov braniteljski tim ranije u ponedjeljak je doveo u pitanje legitimitet suđenja koje se odvija pod američkim pokroviteljstvom i napustio dobro čuvanu sudnicu u Bagdadu.

"Ne bojim se smrtne kazne", rekao je Sadam. "Smaknuće je jeftinije od cipele jednog Iračanina", dodao je.

Svrgnuti diktator, kojem se zajedno s njegovih sedam nekadašnjih pomoćnika i dužnosnika stranke Baas sudi za zločine protiv čovječnosti, dodao je kako je "svrha suđenja oblikovanje javnog mnijenja".

Bio je to njegov odgovor na svjedočenje Ahmeda Hasana (38), koji je sudu rekao da su on i njegova obitelj bili zatočeni i mučeni nakon pokušaja atentata na Sadama 1982. godine u gradu Dujailu.

Nakon što su Sadam i suoptuženi njegovo svjedočenje nazvali lažnim, sudac je prekinuo suđenje i odredio stanku do srijede.

Hasan, koji je riskirao život dopustivši da mu se otkrije identitet, opisao je kako je odveden u zgradu obavještajne službe u Bagadu koju je vodio Barzan Ibrahim al-Tikriti, Sadamov polubrat i bivši šef obavještajne zajednice.

Nakon kaotičnog proceduralnog prepucavanja, tijekom kojeg je bivši glavni američki državni odvjetnik Ramsey Clark predvodio izlazak braniteljskog tima zbog prijetnji i navodne nemjerodavnosti suda, Hasanovo svjedočenje ponovno je usmjerilo suđenje prema teškim optužbama.

"Kunem se Bogom, ušao sam u sobu i ugledao okrvavljenu bušilicu i ispod nje kosu", rekao je Hasan. Tijekom njegova svjedočenja, Barzan, koji je sjedio uz Sadama, prekidao ga je uzvikujući: "To je laž!"

"Bratu su davali elektrošokove, pred očima mog 77-godišnjeg oca ... jedan muškarac upucan je u nogu, a neki su zapomagali jer su im ruke i noge bile slomljenje", nastavio je svjedok.

Hasan je prvi svjedok na suđenju koje je počelo 19. kolovoza i prekidano dosad dva puta. Prvi put odgođeno je na 40 dana kako bi se obrana bolje pripremila, a drugi put prošloga tjedna kako bi dvojica optuženih pronašli nove odvjetnike nakon što je jedan branitelj ubijen prošloga mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙