FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trichet brani ECB-ovo podizanje kamatnih stopa

FRANKFURT/HAMBURG, 22. prosinca 2005. (Hina/Dpa) - Predsjednik Europskesredišnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet odbacio je u četvrtakkritike na račun podizanja kamatnih stopa za 0,25 postotnog boda,istaknuvši da su stabilne cijene pomogle poduprijeti rast izapošljavanje.
FRANKFURT/HAMBURG, 22. prosinca 2005. (Hina/Dpa) - Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet odbacio je u četvrtak kritike na račun podizanja kamatnih stopa za 0,25 postotnog boda, istaknuvši da su stabilne cijene pomogle poduprijeti rast i zapošljavanje.

U intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel Trichet je kazao da "stabilne cijene štite kupovnu moć, jačaju povjerenje i potiču ulaganja", što pak pridonosi zapošljavanju i otvaranju novih radnih mjesta, podsjetio je.

Suočeno sa znakovima ponovnog zamaha gospodarskog rasta i prijetnjom ubrzavanja inflacije zbog viših cijena nafte, 18-člano upravljačko vijeće ECB-a povećalo je početkom ovog mjeseca kamatne stope na 2,25 posto prvi put u proteklih pet godina.

Odluka o povećanju kamatnih stopa izazvala je val kritika među vodećim političarima i sindikatima.

Predsjednik ECB-a naglasio je da su građani eurozone zainteresirani za očuvanje stabilnosti cijena. "Oni također razumiju da je bolje spriječiti nego liječiti", dodao je Trichet.

Da je ECB odlučila čekati dok posljedice visokih cijena nafte ne počnu utjecati na gospodarstvo, bilo bi prekasno da se bilo što učini, rekao je.

Pritom je Trichet upozorio da monetarna politika ne može sama riješiti sve probleme eurozone te je pozvao njezine članice da ubrzaju gospodarske reformama kako bi omogućile veću fleksibilnost u regiji

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙