FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro jača zbog nagađanja o povećanju kamatnih stopa u eurozoni u 2006.

LONDON, 21. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu nadeviznim tržištima ojačao prema dolaru, jenu i ostalim značajnimsvjetskim valutama uslijed nagađanja da će Europska središnja banka(ECB) podići kamatne stope u idućoj godini barem dva puta.
LONDON, 21. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na deviznim tržištima ojačao prema dolaru, jenu i ostalim značajnim svjetskim valutama uslijed nagađanja da će Europska središnja banka (ECB) podići kamatne stope u idućoj godini barem dva puta.

Euro je tako ojačao 0,8 posto u odnosu na dolar, dosegnuvši 1,1883 dolara. Bio je na dobitku i prema jenu, te stoji 139,12 jena.

Jedinstvena europska valuta ojačala je nakon Reutersovog izvješća da bi ECB mogla podići kamatne stope u ožujku i rujnu, utemeljenog na izvorima u središnjoj banci. Poticaj rastu stigao je i od podatka o jačanju francuske osobne potrošnje u studenome iznad očekivanja ekonomista, koji je objavila francuska vlada.

"Sve što dade naslutiti da će ECB nastaviti s podizanjem kamatnih stopa bit će pozitivno za euro", ukratko je komentirao valutni strateg pri londonskom Calyonu, Daragh Maher. "Podaci koji stižu iz Europe čine se prilično dobri", dodao je.

Pa ipak, euro je na putu da zabilježi u ovoj godini gubitak od 12 posto u odnosu na dolar budući da je američka središnja banka (FED) podigla ključne kamatne stope u osam navrata. U SAD-u one sada iznose 4,25 posto naspram 2,25 posto u eurozoni. ECB je po prvi put u pet godina početkom mjeseca podigla kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

Dolar je ojačao 0,5 posto prema funti koja iznosi 1,7549 dolara, a ojačao je i prema švicarskom franku 0,8 posto, na 1,3068 franka. Nastavlja oporavak i prema jenu, ojačavši za 0,4 posto na 117,07 jena za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙