FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajni letovi CIA-e neće biti tema sastanka NATO-a u Bruxellesu

BRUXELLES, , 7. prosinca 2005. (Hina) - Tajni letovi CIA-e u Europineće biti formalna tema sastanka ministara vanjskih poslova zemaljačlanica NATO-a u četvrtak u Bruxellesu, kazao je glasnogovornik SavezaJames Appathurai na konferenciji za novinare u srijedu.
BRUXELLES, , 7. prosinca 2005. (Hina) - Tajni letovi CIA-e u Europi neće biti formalna tema sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u četvrtak u Bruxellesu, kazao je glasnogovornik Saveza James Appathurai na konferenciji za novinare u srijedu.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Martin Erdman predstavio je u srijedu novinarima teme o kojima će u sjedištu NATO-a u četvrtak na redovitom sastanku razgovarati ministri vanjskih poslova zemalja članica.

"Pitanje aktivnosti CIA-e u Europi... nije formalno na dnevnom redu sastanka, no, ne bih bio iznenađen da se to pitanje nađe na dnevnom redu", odgovorio je glasnogovornik Appathurai na pitanje novinara.

Nedavna otkrića tajnih letova kojima je CIA u Europi prebacivala osumnjičene teroriste te otkrića navodnih tajnih zatvora u Europi, postala su neizostavna pitanja s kojima se suočava američka državna tajnica Condoleezza Rice na europskoj turneji.

Skup ministara vanjskih poslova nije tijelo koje donosi obvezujuće odluke, ali razgovara o strategiji razvoja vojno-političkoga Sjevernoatlantskog saveza i daje smjernice za razvoj, rekao je Erdman. Njihove smjernice odnosit će se poglavito na dva važna događaja: summit u studenome 2006. na kojemu će se razgovarati o prilagodbi Saveza, te summit u proljeće 2008. godine, koji će vjerojatno biti posvećen proširenju NATO-a.

U četvrtak će šefovi diplomacija nastojati definirati kakav je NATO potreban za 21. stoljeće i kako osigurati da NATO za tu ulogu bude dobro opremljen.

U četvrtak poslije podne će se u sjedištu NATO-a održati sastanak Euroatlantskog partnerskog vijeća na kojemu će Hrvatsku predstavljati ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović. EAPC je osnovan 1997. i okuplja 26 zemalja članica NATO-a i 20 zemalja partnera, te služi kao politički okvir za individualne bilateralne odnose između NATO-a i država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir.

Poslije podne će se održati i sastanak Vijeća NATO-Rusija, te sastanak NATO-a i Komisije Ukrajina.

Na formalnoj sjednici raspravljat će se o političkim aspektima trenutačnih NATO-ovih misija u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, o misiji Active Endeavour u Mediteranu u koju bi se trebala uključiti i Rusija.

Razgovarat će se i o NATO-ovim misijama u Afganistanu, u Iraku, u Sudanskoj pokrajini Darfur, te pomoći koju NATO pruža potresom pogođenom Pakistanu.

Važna tema sastanka EAPC-a bit će vrijednosti partnerstva, jer mnogi partneri sudjeluju u aktivnim operacijama NATO-a, rekao je Erdman. Hrvatska primjerice sudjeluje u misiji u Afganistanu.

Na pitanje novinara o Ukrajini, Erdman je odgovorio da nije donesena nikakva odluka o ulasku Ukrajine u Akcijski plan za članstvo, no očekuje se sutrašnja izjava ukrajinskog ministra Borisa Tarasjuka o tom pitanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙