FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Senat odbio produžiti kontroverzni Patriotski zakon

WASHINGTON,17. prosinca 2005. (Hina) - Američki Senat odbio je u petakobnoviti važne dijelove Patriotskog zakona zbog zabrinutosti kritičarada se njime krše građanska prava, zadavši tako veliki udaracpredsjedniku Georgeu W. Bushu koji tvrdi da je taj zakon ključan zaborbu protiv terorizma.
WASHINGTON,17. prosinca 2005. (Hina) - Američki Senat odbio je u petak obnoviti važne dijelove Patriotskog zakona zbog zabrinutosti kritičara da se njime krše građanska prava, zadavši tako veliki udarac predsjedniku Georgeu W. Bushu koji tvrdi da je taj zakon ključan za borbu protiv terorizma.

Senatori, kako iz Bushove vladajuće Republikanske stranke tako i oporbene Demokratske stranke, prigovorili su da neke odredbe tog zakona krše građanska prava Amerikanaca.

U glasovanju u petak pristaše Patriotskog zakona nisu uspjeli osigurati 60 potrebnih glasova u 100-članom Senatu kako bi se prekinuo tzv. "fillibuster", metoda sprječavanja glasovanja neprekidnom raspravom koju su pokrenuli protivnici zakona u njegovoj sadašnjoj formi.

Samo 52 senatora su glasovala za okončanje rasprave, dok je 47, uglavnom demokrata uz skupinu republikanaca, bilo protiv postavljajući pred usvajanje zakona proceduralnu prepreku.

Zakon je ranije usvojen u Zastupničkom domu Kongresa, a da ga je odobrio i Senat postalo bi trajno 14 protuterorističkih odredbi Patriotskog zakona čije važenje ističe 31. prosinca, a tri druge odredbe bile bi produžene za četiri godine.

Patriotski zakon donesen je nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. ojačavši ovlasti Vlade u istrazi osumnjičenih za terorizam.

Kontroverzne odredbe oko kojih se vodi bitka u Senatu uključuju ovlasti FBI-a da uz sudski nalog provodi tajnu istragu, nadzire telefonske razgovore i tajno od tvrtki, bolnica i knjižnica dođe do privatnih podataka o osobama koje sumnjiči za terorizam.

Dvostranačka skupina senatora predložila je tromjesečno produženje važenja zakona kako bi se nastavila rasprava o njemu i izmijenile sporne odredbe i tako zaštitila građanska prava Amerikanaca koji poštuju zakone.

Bushova administracija odbija privremeno produženje i traži da se odredbe učine trajnim tvrdeći da su ključne za borbu protiv terorizma, kao i da će se Sjedinjene Države suočiti s povećanim rizikom od terorističkih napada ako odredbe isteknu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙