FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Ženska mreža" traži disciplinski postupak protiv suca Milanovića

ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Udruga "Ženska mreža Hrvatske"priopćila je danas da je ministrici pravosuđa Vesni Škare-Ožbolt iVrhovnom sudu uputila prijedlog da u skladu sa Zakonom o Državnomsudbenom vijeću protiv suca Županijskog suda u Gospiću BrankaMilanovića pokrenu disciplinski postupak jer je nanio štetu ugledusuda i sudačkoj dužnosti.
ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Udruga "Ženska mreža Hrvatske" priopćila je danas da je ministrici pravosuđa Vesni Škare-Ožbolt i Vrhovnom sudu uputila prijedlog da u skladu sa Zakonom o Državnom sudbenom vijeću protiv suca Županijskog suda u Gospiću Branka Milanovića pokrenu disciplinski postupak jer je nanio štetu ugledu suda i sudačkoj dužnosti.

"Ženska mreža" drži da je sudac Milanović u obrazloženju oslobađajuće presude u slučaju tužbe za silovanje američke košarkašice pokazao "nestručnost i/ili pristranost" i da je time nanio štetu ugledu suda i sudačkoj dužnosti. Zato traži da, po stavku 6. članka 20. Zakona o Državnom sudbenom vijeću, ministrica pravosuđa i Vrhovni sud pokrenu postupak jer je počinjeno teško disciplinsko djelo.

Navodi se da je riječ o dijelu obrazloženja u kojem se, među ostalim, navodi da u silovanju mora sudjelovati spolovilo.

"Koristimo se ovim najnovijim slučajem bjelodane sudačke needuciranosti i neosjetljivosti na sve pravne dokumente koji normiraju temeljno žensko pravo na život bez nasilja da upozorimo na ukupnu nedostatnu rodnu (spolnu) osjetljivost i educiranost pravosudnog sustava", kaže se, među ostalim, u priopćenju, koje je potpisala koordinatorica "Ženske mreže" Bojana Genov.

Također se napominje da je 80.000 kuna u proračunu Ministarstva za primjenu Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova "u golemu neskladu s potrebom za izobrazbom sudaca o tome području", iako je, kako se ističe, "jedna od rijetkih u državnom proračunu za sljedeću godinu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙