FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 12. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska je spremna za novi iskorak, za hrabro suočavanje s izazovima, poručio je danas premijer Ivo Sanader zaključujući Nacionalnu konferenciju "Hrvatska prema gospodarstvu znanja". Potrebno je da u Hrvatskoj gradimo društvo povjerenja, kazao je premijer navodeći tri ključne zadaće koje stoje pred Hrvatskom - počistiti, urediti, otvoriti. Počistiti znači završiti s tranzicijskim procesom, kao što su proces privatizacije, reforma javne uprave i sl. Urediti znači stvoriti novi sustav institucija, vladavinu prava, prilagodbu mnogih gospodarskih i industrijskih grana, mijenjanje gospodarske strategije i okruženje, gdje se država što više treba maknuti s puta. Otvaranje znači iskoristiti mogućnosti EU, te osmisliti velike nacionalne projekte razvitka, ponovno graditi pobjednički mentalitet, široko otvoriti vrata poduzetništvu utemeljenom na znanju, rekao je premijer.

ZAGREB - Akcijski plan je ad acta, ustvrdio je danas premijer Ivo Sanader. Kada je riječ o vladavini prava, ne Akcijski plan, nego onaj državni ide dalje, rekao je Sanader i precizirao da se radi o reformi pravosuđa, državne administracije, borbi protiv korupcije. Premijer je to novinarima izjavio za Nacionalne konferencije "Hrvatska prema gospodarstvu znanja", odgovarajući na pitanja vezana za provedbu Akcijskog plana i s tim povezane današnje izjave predsjednika Republike Stjepana Mesića. Premijer je naglasio kako ne želi interpretirati Predsjednikove izjave, ali da pretpostavlja kako je u toj izjavi riječ da se mora dovršiti apsolutna vladavina prava u Hrvatskoj. Nastavak procesuiranja osumnjičenih osoba pitanje je pravosuđa, rekao je Sanader, ističući da kao čelnik izvršne vlasti ne može govoriti što će pravosuđe raditi s obzirom da je sudbena vlast odvojena od izvršne i zakonodavne.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je danas da se mora ući u trag onima koji su generalu Anti Gotovini pomagali u bijegu, jer su na taj način kršili hrvatske zakone. "To je također kazneno djelo i za to moraju odgovarati", kazao je Mesić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu". Predsjednik Mesić smatra da Gotovininim uhićenjem posao za glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i tajne službe nije završio. "Mehanizmi moraju funkcionirati. Gotovina se skrivao u najluksuznijim hotelima, putovao najluksuznijim prevoznim sredstvima, a to neizmjerno košta", kazao je Mesić. Predsjednik smatra da u optužnici protiv Gotovine, Markača i Čermaka nije optuženo cijelo hrvatsko ratno vodstvo, iako u optužnici postoje neke formulacije koje će, kako je rekao, biti demantirane tijekom suđenja.

SPLIT - Četiri udruge ogradile su se danas od dijela nastupa inicijatora jučerašnjega skupa potpore generalu Anti Gotovini na splitskoj Rivi Željka Strize zbog njegova prozivanja nekih hrvatskih biskupa. Željko Strize, predsjednik kaštelanske HVIDR-e, kazao je kako je "žalosno da su u ovom trenutku pokleknuli i neki biskupi, koji su naglo promijenili stav i svrstali se uz vladajuću politiku", rekavši da "strahuje kako nema tko naslijediti Stepinca i Kuharića". Od takve izjave ogradile su se popodne priopćenjem četiri udruge sudionice u organizaciji skupa - Županijska Udruga oboljelih branitelja Domovinskog rata s potpisom Stipe Galiota, Udruga hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata s potpisom Ivana Zdilara, trogirska HVIDRA s potpisom Vinka Brkana te Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata s potpisom Ante Jolića.

ZAGREB - Republička koordinacija udruga iz Domovinskog rata na današnjoj je sjednici zaključila da će početi potpisivati peticiju za provedbu referenduma o suradnji s Haaškim sudom i ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ustraje li Haško tužiteljstvo na optužnici protiv generala Gotovine, koju ocjenjuje sramotno sročenom i za koju drži da je njome optužena i Hrvatska. O tom zaključku, uz ostale, Koordinacija želi izvijestiti Vladu, a od premijera Sanadera, na kojeg je izjava naslovljena, traže da ih sutra hitno primi. U zaključku stoji da hrvatski branitelji i njihove obitelji članovi Koordinacije u potpunosti podupiru sve hrvatske generale, haške optuženike.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt predstavila je danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti Strategiju reforme pravosuđa koja ima za cilj riješiti zaostale sudske predmete i na učinkovitiji način organizirati mrežu sudova. Strategijom reforme pravosuđa želi se ojačati vladavinu prava i neovisnost pravosuđa, postići veću osposobljenost i stručnost sudaca te učinkovitije pravosuđe, rekla je ministrica na okruglom stolu na kojem je uz članove HAZU-ova znanstvena vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava bio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Naglasila je da se reformom pravosuđa, koju je Vlada usvojila 20. rujna, namjerava riješiti sve zaostale sudske predmete, racionalnije organizirati mrežu sudova i skratiti rad svih sudskih postupaka. To bi se, uz ostalo, trebalo ostvariti izmjenama postojećih zakonskih rješenja, spajanjem prekršajnih i općinskih sudova, smanjenjem broja sudova, informatizacijom sudova, usavršavanjem sudaca i uvođenjem alternativnih načina rješavanja sporova.

ZADAR - Nepoznati počinitelji gađali su u noći s nedjelje na ponedjeljak kamenjem ulazna vrata pravoslavne crkve sv. Ilije u Zadru, izvijestila je danas zadarska Policijska uprava. Materijalna šteta je manja, a na vratima su nastala udubljenja. Policija će izvješće o tome dostaviti mjerodavnom državnom odvjetništvu, ističu u policiji.

ZAGREB - Posljednji tjedan 17. sjednice Hrvatski sabor bi sutra trebao početi raspravom o Izvješću o radu Vijeća HRT-a i poslovanju nacionalne radio televizije. Pred Saborom je i Izvješće o provedbi programskih načela i obveza utvrđenih Zakonom o programima Hrvatskog radija i Hrvatske televizije, u razdoblju od 30. lipnja prošle do 11. srpnja ove godine. U sklopu te točke zastupnici će razmotriti i Izvješće Ravnateljstva HRT-a o poslovanju HRT-a u prošloj godini, te izvješće neovisne revizije o obavljenoj reviziji financijskih izvješća za 2004. godinu.

ZAGREB - Čahuru nađenu na njegovu službenom vozilu potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović doveo je u vezu sa željama nekih da se destabilizira politička scena u Ličko-senjskoj županiji. Mislim da neki time žele destabilizirati političku scenu u Ličko-senjskoj županiji, a možda im smeta i što je cijela koordinacija Udruga iz Domovinskog rata ovih dana dala potporu Vladi oko slučaja Gotovina, rekao je danas Milinović novinarima. Potvrdio je da je čahuru ispod brisača službenog vozila pronašao vozač. Milinović kaže da je i dosad dobivao prijeteća pisma, ali je policija tek sada, vjerojatno u svjetlu događaja oko slučaja Gotovina, podigla kaznenu prijavu. Ističe da je kod preuzimanja dužnosti znao da i takve stvari spadaju u opis posla.

ZAGREB - Zajednica neovisnih reformacijskih crkava odgovor Vlade da nema pravo na potpisivanje ugovora o međusobnim odnosima smatra selektivnim pristupom te očitom namjerom da se onemogući ostvarivanje njihovih ustavnih prava. U izjavi zajednice neovisnih crkava reformacijske baštine, koju je danas dostavio Hini đakon Vatroslav Župančić, napominje se kako je posrijedi diskriminacija te da je slučaj dostavljen Ustavnom sudu. Zajednicu neovisnih crkava reformacijske baštine tvore Crkva cjelovitog evanđelja, Savez crkava "Riječ života" i Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin rekao je danas na konferenciji za novinstvo u Rijeci kako predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu treba iskreno pomoći u vezi sa slučajem generala Ante Gotovine, a da ga potom treba pokušati pobijediti na redovnim izborima. Gotovina nije kriv za događanja nakon Oluje, od 9. rujna 1995. bio je na bračnom putovanju, a u tom su se razdoblju palile kuće, kazao je Kajin, koji drži da je palež "tadašnja vladajuća politika mogla spriječiti da je htjela". Gotovina nije odgovoran niti za etničko čišćenje, stanovništvo se povuklo prije Oluje temeljem dogovora Tuđman-Milošević, rekao je Kajin koji drži da se na tome treba graditi Gotovinina obrana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙