FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filmska projekcija u spomen na ivana martinca

ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - U spomen na filmskog redateljaIvana Martinca u kinu Tuškanac 22. prosinca prikazat će se njegovjedini cjelovečernji igrani film "Kuća na pijesku" iz 1985.
ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - U spomen na filmskog redatelja Ivana Martinca u kinu Tuškanac 22. prosinca prikazat će se njegov jedini cjelovečernji igrani film "Kuća na pijesku" iz 1985.

Po riječima Zdravka Mustaća, riječ je o "najčudnijem i najdrukčijem igranom filmu u povijesti hrvatske kinematografije". Kao posebnost filma Mustać izdvaja način na koji junak svoje tužno, predsuicidalno raspoloženje prebacuje iz sna u zbilju i obrnuto.

Osim režije Martinac je i scenarist te montažer toga filma.

U filmu glume Dušan Janičijević, Branko Đurić, Dijana Zulim, Marina Nemet, Jadranka Stilin, Vasja Kovačić, Josip Genda, Branko Karabatić.

Ivan Martinac (1938.) preminuo je u rujnu 2005. Bio je jedan od prvaka hrvatske filmske avangarde, utemeljitelj "Splitske škole filma". Snimio je pedesetak kratkih filmova i objavio desetak knjiga poezije.

U bogatoj filmografiji ističu mu se trilogija "Suncokret" iz 1960. te filmovi "Rondo" iz 1962., "Monolog o Splitu", "Amargedon ili kraj (1964.), Mrtvi dan (1965.), Fokus (1967.), Sve ili ništa (1968.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙