FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Autorska večer Borde Dovnikovića 10. prosinca u "Tuškancu"

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - U povodu 75. rođendana i 55 godinaprofesionalnog rada animatora Borivoja Dovnikovića Borde, u subotu,10. prosinca u kinu "Tuškanac" prikazat će se deset njegovihanimiranih filmova nastalih od šezdesetih do devedesetih.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - U povodu 75. rođendana i 55 godina profesionalnog rada animatora Borivoja Dovnikovića Borde, u subotu, 10. prosinca u kinu "Tuškanac" prikazat će se deset njegovih animiranih filmova nastalih od šezdesetih do devedesetih.

Na programu su kratki animirani filmovi "Bez naslova" (1964.), "Ceremonija" (1965.), "Znatiželja" (1966.), "Krek" (1968.), "Ljubitelji cvijeća" (1970.), "Putnik drugog razreda" (1974.), "N.N." (1977.), "Škola hodanja" (1978.), "Jedan dan života" (1982.) i "Uzbudljiva ljubavna priča" (1989.)

Zagrebački autor animiranih filmova, karikaturist, grafički dizajner i strip-crtač Borivoj Dovniković rođen je 1930. u Osijeku. Nakon završene srednje škole u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, no ubrzo je napušta i pridružuje se grupi karikaturista humorističkog lista Kerempuh. Od pedesetih sudjeluje u razvoju Zagrebačke škole crtanog filma, a od šezdesetih radi svoje autorske filmove, najviše u Zagreb filmu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, u cijelom su mu svijetu priređivane retrospektive i bio je član selekcijskih komisija i žirija na 19 međunarodnih filmskih festivala.

"Svijet Dovnikovićevih filmova nije nimalo laskav po ljude, ali nije nimalo deprimirajući", napominje u programu teoretičar filma Hrvoje Turković, koji će o autoru govoriti na svečanoj promociji.

Po njegovim riječima, u svim Dovnikovićevim filmovima uočljiva je sklonost inventivnoj i uvjerljivoj psihološkoj karakterizaciji i sposobnosti da precizno tempira psihološke reakcije što su komentatorski najdjelotvornije u danoj situaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙