FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Festival filma o ljudskim pravima od 9. do 14. prosinca

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Festival filma o ljudskim pravima,kojemu je cilj kroz različite filmske žanrove potaknuti rasprave iprobuditi svijest o toj temi, održat će se od 9. do 14 prosinca uzagrebačkim klubovima "m.a.m.a.", "Močvara" te u Studentskom centru(SC).
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Festival filma o ljudskim pravima, kojemu je cilj kroz različite filmske žanrove potaknuti rasprave i probuditi svijest o toj temi, održat će se od 9. do 14 prosinca u zagrebačkim klubovima "m.a.m.a.", "Močvara" te u Studentskom centru (SC).

Festival otvara dugometražni dokumentarni film "Smrt radnika" Michaela Glawoggera, koji je, kako je autor najavio na današnjoj konferenciji za novinare, potraga za mitološkom dimenzijom najtežih poslova na početku 21. stoljeća.

Radnici u rudnicima u Ukrajini, klaonicama u Nigeriji, čeličanama u Kini, gradilištima u Indoneziji i rezalištima tankera u Pakistanu fizički teškim i opasnim poslovima zarađuju minimalne nadnice.

Na programu je četrdesetak filmova različitih žanrova, među ostalim, trilogija Lecha Kowalskog o zemljama Istoka, film "Preuzimanje" Avija Lewisa i Naomi Klein o pobuni argentinskih radnika, "Kuga" Grega Halla o londonskom predgrađu.

Prikazat će se i retrospektiva Chrisa Markera, autora čija je glavna fascinacija priroda istine, kako je opaziti i razumjeti. Među osam filmova mu je i klasik "Cuba si!" iz 1961.

Dio filmskog programa posvećen je nedavno preminuloj književnici i esejistici Susan Sontag o kojoj će predavanje održati Jake Perlin.

U Francuskoj medijateci od 2. do 15 prosinca bit će postavljena izložba fotografija "Izbjeglički kamp u Maxmukhu" Oliviera Tourona.

Umjesto klasičnog kataloga sa sažetcima filmova priređena je festivalska knjiga u kojoj su filmovi iz programa obrađeni analitički, kritički i esejistički.

Organizatori Festivala, koji se ove godine održava treći put, su Udruženje za razvoj kulture i Multimedijalni institut u suradnji sa SC-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙