FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament BiH svečano obilježio obljetnicu potpisivanja Daytona

SARAJEVO,20. prosinca(Hina) - Svečanom sjednicom oba doma ParlamentaBosne i Hercegovine u utorak je u Sarajevu obilježena desetaobljetnica potpisivanja Daytonsko-pariškog sporazuma, kojim je okončančetvorogodišnji rat u toj zemlji.
SARAJEVO,20. prosinca(Hina) - Svečanom sjednicom oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak je u Sarajevu obilježena deseta obljetnica potpisivanja Daytonsko-pariškog sporazuma, kojim je okončan četvorogodišnji rat u toj zemlji.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović istaknuo je, u govoru kojega je održao ovom prigodom, kako Daytonski sporazum nije donio pravedni mir, no zato je pokazao da se ratom ne dobiva ništa.

Jović je također kazao kako pred građanima BiH i svim političarima u toj zemlji stoji ozbiljna zadaća izmjene unutarnje organizacije države kroz ustavne promjene kako bi se osigurala puna jednakopravnost svima koji u njoj žive.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH ujedno je pozdravio dolazak Christiana Schwarz-Scillinga za novog Visokog predstavnika međunarodne zajednice, podsjetivši kako je riječ o političaru koji veoma dobro poznaje bosanskohercegovačke prilike.

"Želimo mu dug život i dobro zdravlje, a kratak mandat kao Visokog predstavnika", kazao je Jović.

Američki veleposlanik u BiH Doglas McElhaney je, kao jedan od govornika, podsjetio na najvažnije prednosti, ali i nedostatke Daytonskog sporazuma obećavši kako će Sjedinjene Države čvrsto biti uz BiH u njenim naporima da izmijeni ustav i uspostavi učinkovitiji unutarnji ustroj.

Posebni gost na svečanoj sjednici Parlamenta BiH bio je 21-godišnji John Crusel, sin američkog diplomata Josepha Crusela koji je, kao član pregovaračkog tima što ga je predvodio Richard Holbrooke, poginuo pri udesu oklopnog transportera na planini Igman pokraj Sarajeva 1995. godine.

Crusela mlađeg je kao posebnog gosta u Sarajevo pozvao Jović, a sin bivšeg američkog diplomata je parlamentarcima kazao kako je ponosan na ulogu što ju je odigrao njegov otac nastojeći pomoći uspostavi mira u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙